Advokat hoće da ispolitizuje slučaj zarobljene Nemice

Advokat hoće da ispolitizuje slučaj zarobljene Nemice

Crna Hronika -
Advokat Faruk Balijaglić je pomenuo Federaciju BiH, Republiku Srpsku, Milorada Dodika i srpsku obaveštajnu agenciju BIA, ali nije precizirao kakve to veze ima sa tužiteljkom Gordanom Tadić i ropstvom Betine Singer (19).

ZAGREB - Suđenje za sedmogodišnje ropstvo mlade Nemice u BiH dobilo je zbunjujuću političku dimenziju pošto je advokat okrivljenog bračnog para Marinković tražio opoziv tužiteljke, jer je, kako tvrdi, podlegla "montiranom procesu".Naime, advokat Faruk Balijaglić je pomenuo Federaciju BiH, Republiku Srpsku, Milorada Dodika i srpsku obaveštajnu agenciju BIA, ali nije precizirao kakve to veze ima sa tužiteljkom Gordanom Tadić i ropstvom Betine Singer (19)."Zbog sprovođenja ruske politike Milorada Dodika da se etnički očiste prostori u Federaciji, kako bi u danom trenutku Dodik mogao odvojiti Republiku Srpsku kao kompenzaciju za Kosovo", rekao je Balijagić, na molbu da objasni o kakvom je montiranom procesu reč.Kako je preneo zagrebački "Večernji list", advokat tvrdi da je "sve zapravo odradila" BIA.U slučaju koji je šokirao region, bračni par Slavojka i Milenko Marinković osumnjičeni su da su 19-godišnju Nemicu držali u sedmogodišnjem ropstvu u selu u blizini Kalesije u BiH.Posle saznanja da je bila zlostavljena, Betina Singer je smeštena u sigurnu kuću.Ona je juče u hodniku suda novinarima rekala da je njena najveća želja da se, kada se sve ovo završi, vrati u Nemačku.Betina je, kako se navodi, trebalo da na sudu ponovi priču koju je više puta izrekla u policiji o tome šta je sve proživela u domu Marinkovića smeštenom u gojčinskom zaseoku Karavlasi, o tome da su je u toj kući tukli ko je i čime stigao, da su je izgladnjivali pa je - da preživi - krala psima i svinjama hranu, da su je Marinkovići terali da radi najteže fizičke poslove, branili joj da ide u školu…Takođe, očekuje se da Betina ispriča i o braku koji je njena majka Kristina Singer sklopila s Milenkom Marinkovićem, da bi on preko nje dobio željene "nemačke papire".Betina majka Kristina, kao i Milenko Marinković, sve opovrgavaju. Majka kaže da je Betina oduvek bila sklona da laže i krade. "Da sam videla da joj je loše, sigurno bih je povela sa sobom", kazala je Kristina Singer.Marinković je tvrdio da je Betina sama povredila prst srpom, da je u njihovom domu radila samo osnovne kućne poslove i da ju je ponekad vodio na sajmove.

ATako je šokantna priča o Betini, koja je u malenu sudnicu u četvrtak domamila i predstavnike njemačkog ambasade u BiH, dobila i političku dimenziju. Kad je riječ o jednoj od glavnih svjedokinja u ovom postupku Maidi Vildić, čija je kći mobitelom uspjela fotografisati Betinu pa tako policiji dokazati da ta djevojka uopšte postoji, Balijagić kaže da bi ta svjedokinja zapravo morala biti odmah optužena: – Maida je navela imena barem desetorice muškaraca s kojima je Betina "imala" seksualni odnos. A ljekarski je utvrđeno da je djevojka nevina – kaže advokat.– Nek' taj advokat donese u sudnicu detektor laži i ja ću ići na njega. Zašto su mi onda nudili pare da povučem iskaz – ljutila se Maida ispred suda. I ona je, baš kao i njen suprug Osman Resić te susjed Ćazim Makalić, trebala svjedočiti o Betininpm zlostavljanju.Ali, Maida Vildić godinama je radila kod Marinkovića i kaže da dobro zna što se sve u njihovoj kući Betini događalo.- Slavojka mi je rekla da, ako ikada budem ikome govorila o svemu što su meni radili, da će me naći i ubiti. Čak i u Nemačkoj. Svojoj mami, kad bi ona dolazila Milenki u Kalesiju, pričala sam što mi rade i ona mi je govorila da će o tome razgovarati s Milenkom. Ali mislim da nije jer ga se bojala – ispričala je Betina istražiocima pa dodala da se i ona jako boji Milenka i njegove porodice te da bi najviše volela da ostane u sigurnoj kući dok ne dobije papire za Nemačku.- Pričala je Bettina i da su je jednom bez hrane držali sedam dana pa je krišom uzela komadić hleba i mesa i skrila se u šumu da to pojede.– Milenko i njegova kći Monika su me držali, a Darko – sin Milenkovog brata Zorana – grejao je nož na upaljaču i povređivao me po licu i rukama gde se i sada vide ožiljci. Po celom telu imam ožiljke... Ja sam bila toliko uplašena. Kad bi me istukli, nisam ni smela moliti da me odvedu lekaru, a nisu mi dali da uzmem nešto da ublažim bolove. Jednom mi je Milenko rekao da sa psom, kojeg su držali u dvorištu, radim isto ono što muškarci rade sa ženama. Ja sam mu na to rekla da to neću jer nisam životinja na što mi je on rekao da je pre rata imao jednu rodicu koja je to radila samo sa psima i da je to lepo, ali ja nisam pristajala... Slavojka mi je rekla da ne smem da idem u policiju jer nemam papire i ako odem i bilo što im ispričam, da će me policija zatvoriti u zatvor, da ću spavati na podu i da mi neće dati ništa da jedem... – svedočila je Betina Signer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja