UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA TRAŽI ZAŠTITU UGLEDA TUŽILAČKE PROFESIJE: Moguće nepravilnosti prilikom izbora u tužilaštvima u Beogradu i Nišu!?
Foto: Privatna arhiva

OTVORENO PISMO

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA TRAŽI ZAŠTITU UGLEDA TUŽILAČKE PROFESIJE: Moguće nepravilnosti prilikom izbora u tužilaštvima u Beogradu i Nišu!?

Crna Hronika -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) uputuilo je otvoreno pisno predsedniku Državnog veća tužilaca Zagorki Dolovac u kom je obaveštavaju da su zamenik predsednika i članovi Upravnog i Nadzornog odbora UST, zatražili su od Gorana Ilića, Radovana Lazića, Svetlane Nenadić i Sandre Kulezić, izbornih članova Državnog veća tužilaca (DVT), da se izuzmu od postupanja i odlučivanja na oglasima na kojima su oni kandidati. Kako su pojasni, zahtev za izuzeće, odnosi se na oglase za osnovna, viša i apelaciona tužilaštva u Beogradu i Nišu, s obzirom na to da, kako navode u pismu, na taj način ne postoje uslovi za objektivno odlučivanje.

- Potez mojih kolega, koji u potpunosti podržavam, logična je posledica ponašanja pojednih izbornih članova Državnog veća tužilaca i njihova nesposobnost da se uzdignu iznad strukovnih podela i funkcija koje suvereno drže u Udruženju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, ne prihvatajući da kao izborni članovi DVT moraju da rade u interesu čitave tužilačke organizacije, a ne članova svog udruženja. Nakon druge prijave za sukob interesa u poslednjih šest meseci, koju je Udruženje sudija i tužilaca Srbije podnelo Agenciji za borbu protiv korupcije protiv izbornih članova Državnog veća tužilaca, postaje apsolutno jasno da je dirigovana kampanja od strane takozvanih autentičnih strukovnih udruženja, koji su nas optužili da smo režimsko udruženje i izneli niz besmislenih optužbi na naš račun, zapravo vođena u strahu od formiranja strukovnog udruženja koje će se baviti onime čime se odavno niko ne bavi - strukom! - kaže predsednik UST Nenad Stefanović.

On napominje i da je formiranje novog udruženja značilo i da članovi i funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, čiji su predstavnici istovremeno izborni članovi Državnog veća tužilaca, gube bilo kakav privilegovani položaj prilikom izbora i napredovanja u struci zbog evidentnog sukoba interesa.

- Očigledno je da to nisu svi na vreme shvatili ! S toga, zbog tužilačke organizacije, strukovnih udruženja i njihovih članova, kao i svih kolega koji nisu članovi nijednog strukovnog udruženja, pozivam Državno veće tužilaca da usvoji zahtev za izuzeće izbornih članova i vrlo oprezno pristupi vršenju svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja, da bude svesno da su pojedini izborni članovi istovremeno i visoki funkcioneri Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, te da zbog toga drugi kandidati koji nisu članovi tog udruženja ne smeju biti diskriminisani na bilo koji način na oglasima, kao i da uzmu u obzir da bi svako dalje ulaženje izbornih članova DVT u sukobe interesa duboko narušilo ugled tužilačke organizacije u celosti - kaže Nenad Stefanović.

(Kurir.rs/Privatna arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja