SRBIJI STIGAO ZAHTEV ZA IZRUČENJE LAKIĆA: Crna Gora ga traži za utaju poreza, pranje novca i prevaru, određen mu ekstradicioni pritvor
Foto: Printscreen YT

Ministarstvo pravde Srbije

SRBIJI STIGAO ZAHTEV ZA IZRUČENJE LAKIĆA: Crna Gora ga traži za utaju poreza, pranje novca i prevaru, određen mu ekstradicioni pritvor

Crna Hronika -

BEOGRAD - Ministarstvo pravde Srbije primilo je molbu Crne Gore za izručenje Dejana Lakića, koje ta država traži jer je pod istragom sa još 13 osumnjičenih za utaju poreza, pranje novca i prevaru, koji su uhapšeni u akciji crnogoske policije nazvanoj "Klap".

Molba je prosleđena nadležnom sudu, koji će utvrđivati ispunjenost uslova za izručenje, precizirali su u Ministarstvu pravde Srbije.

Viši sud u Beogradu, koji će odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje, odredio je ekstradicioni pritvor Lakiću nakon njegovog hapšenja 21. avgusta po međunarodnoj poternici INTERPOL Podgorica.

Osumnjičene u slučaju "Klap" Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore tereti da su utajom poreza i doprinosa, prevarom i pranjem novca oštetili državni budžet za četiri miliona evra.

Lakić je, prema pisanju crnogorskih medija, u žižu javnosti došao jer je na crnogorskim portalima i društvenim mrežama u svojim objavama tvrdio da su glavni akteri pranja novca kroz lažne fakture i povraćaj poreza, članovi najuže porodice Mila Đukanovića, poznati crnogorski biznismeni.

Portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić precizirala je da je sudija za prethodni postupak doneo rešenje kojim je Lakiću odredio pritvor radi sprovođenja postupka za izdavanje lica čije se izručenje zahteva po raspisanoj međunarodnoj poternici INTERPOL Podgorica.

"Pritvor po rešenju može trajati najduže do izvršenja odluke o izručenju ali ne duže od godinu dana od dana pritvaranja. Pritvor mu se računa od 21. avgusta 2019. godine u 17:20 časova kada je lišen slobode", navela je Tešić.

Lakiću je pritvor je određen prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovoru između Srbije i Crne Gore o izručenju, odnosno usled okolnosti koje ukazuju da će Lakić pobeći ili se sakriti u cilju ometanja postupka odlučivanja o zamolnici i sprovođenja izručenja.

Crnogorski mediji pišu da Lakić ima i državljanstvo Srbije i Crne Gore.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track