Najnovije vesti

NOVI DETALJI UŽASNE POGIBIJE SRPSKIH PLANINARA NA PLANINI VOLUJAK: Fizičar Dragomir (75) iz Instituta Vinča nastradao sa prijateljem (84) OGLASIO SE I SINOVAC MITAR NA FEJSBUKU
Foto: Printscreen Facebook/Gorska Služba Spasavanja Republike Srpske, stanica Foča, Printscreen/nds.edu.rs

užas

NOVI DETALJI UŽASNE POGIBIJE SRPSKIH PLANINARA NA PLANINI VOLUJAK: Fizičar Dragomir (75) iz Instituta Vinča nastradao sa prijateljem (84) OGLASIO SE I SINOVAC MITAR NA FEJSBUKU

Crna Hronika
14:02h

Dragomir Davidović (75), fizičar iz Institutu za nuklearne nauke “Vinča“, jedan je od dvojice planinara nastradalih na planini Volujak u Hercegovini.

Drugi nastradali je njegov dugogodišnji prijatelj alpinista Milan Matić (84), a oni su najverovatnije zbog guste magle i mraka promašili stazu i propali u ambis dubok 200 metara.

Nakon njihove pogibije, na društvenoj mreži Fejsbuk se oglasio sinovac Davidovića, Mitar Davidović koji je napisao da su se javili u ponedeljak u 18 časova da su krenuli nazad ka automobilu parkiranom kod planinarskog doma i od tada im se gubi svaki glas i trag. Pronađeni su juče po podne.

"Istraga je u toku, samo možemo da nagađamo šta se i kako desilo. Ja sam se nadao da će sve biti u redu i da nije ovo što se desilo. Užasan šok", napisao je Mitar. 

Inače, Dragomir Davidović je radio u Laboratoriji za zaštitu od zračenja i zaštitu životne sredine, u zvanju naučnog savetnika. Sa svojim dugogodišnjim saradnicima napisao je i dve knjige, “Eseji iz fizike“ i “Obnovimo fiziku“.

Davidović je držao veliki broj seminara i predavanja, kako u našim institucijama tako i prilikom poseta inostranstvu. Osim toga, jedno vreme predavao je Matematičku fiziku na Univerzitetu u Кragujevcu kao i Matematičku lingvistiku u Filološkoj gimnaziji u Beogradu.

Naučna aktivnost Davidovića dala je značajne rezultate u atomskoj fizici, rasvetljavanju nekih principijelnih pitanja teorije relativnosti, kao i u pitanjima zasnivanja kvantne mehanike, posebno u formulisanju kvantne mehanike u faznom prostoru. Njegovi najznačajniji radovi u atomskoj fizici su oni koji se odnose na jonizaciju dubokih atomskih ljuski relativističkim česticama. 

Za rezultate u oblasti zasnivanja kvantne mehanike u faznom prostoru nagrađen je Oktobarskom nagradom Grada Beograda 1993. godine, dok je 1999. i 2004. godine dobio godišnju nagradu Instituta “Vinča“ za naučni rad.

UPOZORENJE, FOTOGRAFIJE UZNEMIRUJUĆEG SADRŽAJA

Podsetimo, Dragomir Davidović i Petar Matić nastradali su tokom uspona na planinu Lebršnik. Njihov nestanak prijavljen je juče, a nakon višesatne potrage tela nastradalih planinara pronašli su pripadnici Gorske službe spavavanja Foča.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...