Najnovije vesti

PRAVOSNAŽNO: Miša Banana i Branko Lazarević oslobođeni optužbi za šurovanje sa Darkom Šarićem
Foto: Zorana Jevtić

Apelacioni sud

PRAVOSNAŽNO: Miša Banana i Branko Lazarević oslobođeni optužbi za šurovanje sa Darkom Šarićem

Crna Hronika

BEOGRAD -  Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Branka Lazarevića, nekadašnjeg šefa kabineta bivšeg ministra policije, od optužbi za odavanje poverljivih policijskih informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića.

 

Istom odlukom i ostali optuženi u ovom slučaju su pravosnažno oslobođeni - policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kojem je suđeno u odustvu jer je u bekstvu.

 

 

Ovom odlukom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena je žalba tužioca za organizovani kriminal i potvrđena je prvostepena presuda Specijalnog suda u Beogradu iz decembra prošle godine.

 

Svi su oslobođeni optužbi za krivično delo odavanje službene tajne, a Lazarević i za udruživanje u Šarićevu kriminalnu grupu, jer sud smatra da tužilaštvo za organizovani kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

 

 

Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne za koje se terete. Optuženi su se teretili da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

 

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosledivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

 


To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije, jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

 

Šarić je počekom decembra, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizovanja kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

 

Sudi mu se za pranje para u drugom postupku.

 

 

 

Podsetimo, Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, danas je oslobođen optužbi u slučaju odavanja informacija kriminalnoj grupi Darka Šarića i koji je u međuvremenu osuđen na 12 godina zatvora, čak devet puta se sastao sa ličnostima iz vrha MUP-a Srbije, među kojima je najpoznatiji tadašnji ministar policije Ivica Dačić. Na snimcima koji su tada dospeli u medije, jasno se vide današnji šef diplomatije Ivica Dačić, njegov savetnik Ivica Tončev kao i tadašnji šef kabineta Branko Lazarević i zamenik šefa kabineta Vanja Vukić. Dačić je pokušavao da se opere opravdanjima da Radulović nije bio u beloj knjizi kriminala, kao i da ga niko nije upozorio na susrete sa njim.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...