HIT ZAPLENA SRPSKIH CARINIKA: Među grickalicama našli sedative! (FOTO)
Foto: Uprava Carina

strogo zabranjeno

HIT ZAPLENA SRPSKIH CARINIKA: Među grickalicama našli sedative! (FOTO)

Crna Hronika -

Carinici su u saradnji sa policijom prilikom izlazne kontrole na graničnom prelazu Horgoš, u dva slučaja 7. i 8. oktobra 2019. godine, sprečili krijumčarenje 480 tableta sedativa "bromazepam".

U prvom slučaju je 7. oktobra 2019. godine prilikom kontrole autobusa somborskih registarskih oznaka koji saobraća na liniji Beograd-Frankfurt, zaplenjeno 411 tableta ovog psihoaktivnog leka.

Кutije sa lekovima su tada otkrivene u torbi jedne 49-godišnje srpske državljanke, koja je kao i ostali putnici autobusa negirala da sa sobom nosi bilo šta osim ličnog prtljaga.

foto: Uprava Carina

Dan kasnije je i kod državljanke Rumunije pronađeno 69 tableta ovog leka čiji je prekogranični promet strogo kontrolisan.

Putnica autobusa niških registarskih oznaka koji saobraća na relaciji Aleksandrovac-Salzburg je pored kutija sa lekovima za ličnu upotrebu, čiji promet preko granice nije sporan, u svojoj torbi imala i pomenute tablete "bromazepama".

foto: Uprava Carina

Podsećamo putnike da se kao deo ličnog prtljaga mogu unositi ili iznositi lekovi za ličnu upotrebu u količini koja je neophodna za uobičajenu terapiju. Posedovanje lekarskog recepta ili mišljenja lekara o potrebi korišćenja leka za uobičajenu terapiju nije potrebno.

Međutim, ukoliko je reč o lekovima za uobičajenu terapiju, koji sadrže psihoaktivne kontrolisane supstance i ukoliko je njihova količina veća od jednog pakovanja koje sadrži najviše do 30 pojedinačnih doza, putnik je dužan da na zahtev carinskog službenika pokaže dokaz o neophodnosti korišćenja takve vrste lekova u svrhu terapije (mišljenje lekara).

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track