Najnovije vesti

DESET MESECI OD IZRICANJA PRVOSTEPENE PRESUDE: Šarićev predmet stigao u Apelacioni sud, narednih dana sednica za razmatranje žalbi
Foto: Dado Đilas

postupak

DESET MESECI OD IZRICANJA PRVOSTEPENE PRESUDE: Šarićev predmet stigao u Apelacioni sud, narednih dana sednica za razmatranje žalbi

Crna Hronika

Žalbe na osuđujuću presudu Darku Šariću i ostalim okrivljenim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine, posle deset meseci od izricanja prvostepene presude, stigle su u Apelacioni sud u Beogradu.

Portparol suda Mirjana Piljić precizirala je za Tanjug da je Šarićev predmet danas stigao u Apelacioni sud i da se očekuje da narednih dana bude zakazana sednica za razmatranje žalbi.

Specijalni sud u Beogradu je, nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Sednica Apelacionog suda će biti javna i na njoj će sudija izvestilac predstaviti prvostepenu presudu i žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca, koji će imati priliku i da usmeno oblazlože svoje stavove.

Pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je Apelacioni sud 2016. godne ukinuo prvostepenu presudu, on sada treba da donese konačnu odluku o ovom slučaju, a ukoliko bude želeo detaljnije razjašnjenje stvari može sam da otvori glavni pretres i izvede dokaze koje smatra ključnim. Dakle, Apelacioni sud donosi pravosnažnu presudu bilo da prvostpenu potvrdi, ili je preinači.

Pored Šarića, na kaznu od 15 godina zatvora prvostepenom presudom osuđen je, kao organizator grupe, još i Goran Soković, koji je u bekstvu, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator, osuđen na 14 godina zatvora.

Prvostepeni, Specijalni sud smatra da je tokom postupka utvrđeno da su Šarić Soković i Željko Vujanović, kao i sada pokojni Dragan Dudić Fric, organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.

Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora, Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina, a Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.

Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Miša Banana 11 godina zatvora.

Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mihajlo Djoković, Vladimir Račić, Marko Račić, Borislav Tunjić i Nebojša Sretenović, a Živko Sibinski na 10 godina zatvora.

Boban Stojiljković dobio je dve i po godine zbog neovlašćenog nošenja oružja, a Marko Dabović godinu dana zatvora zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svedoci saradnici tužilaštva Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osuđeni su na osam, 10 i pet meseci zatvora. Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. Sudsko veće Siniše Petrovića ovu presudu je donelo jednoglasno.

Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici, spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu, tokom 2008. i 2009. godine.

Darko Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode, ili su u kućnom pritvoru.

Osmorica optuženih su još u bekstvu. U ovom krivicnom postupku procesuirano je ukupno 37 okrivljenih. Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić su presudom Višeg suda u Beogradu od 13. jula 2015.godine, koju je presudom potvrdo Apelacioni sud 25. maja 2016. godine, pravosnažno oslobođeni optužbi.

U toku postupka devetorica okrivljenih Aleksandar Miodrag, Dejan Rakić, Marko Vorotović, Nikola Pavlović, Miloš Krpović, Miloš Pandrc, Mirko Miodragović, Boris Laban i Dragan Labudović osuđeni su na višegodišnje kazne zatvora na osnovu sporazuma o priznanju krivice.

Shodno tim presudama osuđeni su na ukupno 69 godina i 3 meseca zatvora. Zajedno sa ovim kaznama, Šarićeva grupa dobila je ukupno 292 godine i osam meseci zatvora.

Oni su osuđeni zbog krjumčarenja 1,1 tone kokaina iz Brazila u martu 2008. godine, tri krijumčarenja u Italiji tokom 2008. godine, kada je zaplenjeno ukupno više od 650 kilograma kokaina, zatim za krijumčarenje iz Argentine krajem 2008. godine i iz Urugvaja, kada je zaplenjeno 2.174 kilograma i 682 grama kokaina pronađenog na jahti "Maui", koja se nalazila u urugvajskim teritorijalnim vodama.

Članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva. Policija i domaće i strane tajne službe ušle su im u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji, u akciji "Balkanski ratnik".

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji, ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici, mada je Šarić otkazao punomoćje svojim advokatima i dobio branioca po službenoj dužnosti.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...