Najnovije vesti

ŠOK OTKRIĆE! ARKANOV UBICA DOLAZI U SRBIJU: Gavrić je upucao Ražnatovića usred Beograda i pobegao u Južnu Afriku! Evo zašto bi sada mogao da se vrati
Foto: Profimedia, Printscreen

opasan čovek

ŠOK OTKRIĆE! ARKANOV UBICA DOLAZI U SRBIJU: Gavrić je upucao Ražnatovića usred Beograda i pobegao u Južnu Afriku! Evo zašto bi sada mogao da se vrati

Crna Hronika

Ministarstvo pravde Srbije ponovo je zatražilo od Južnoafričke Republike izručenje Dobrosava Gavrića (43), osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja u Hotelu „Interkontinental“ 2000. godine.

Afričke vlasti srpskim organima nisu poslale još nikakav odgovor.

- Uputili smo zahtev za ekstradiciju Gavrića i čekamo odgovor - rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije.

Gavrić, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana, opet je tražio azil u toj zemlji, o čemu se vodi proces pred Magistarskim sudom u južnoafričkom gradu Kejptaun.

Ustavni sud iz Kejptauna u decembru prošle godine ponovo je odbio njegov zahtev za dobijanje azila u Južnoafričkoj Republici. Najviša sudska instanca te zemlje zaključila je da Gavrić ne može da dobije status izbeglice jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivisano.

Prema odluci suda, on ima pravo na reviziju dobijanja izbegličkog statusa i mogućnost da se obrati Žalbenom odboru za izbeglice.

Gavrić, takođe, može u esktradicionom postupku da se bori za ostanak u Južnoafričkoj Republici.

U svom zahtevu za azil, Gavrić tvrdi da mu je ubistvo napakovano i navodi da je jedini koji je imao motiv i moć za uklanjanje Arkana tadašnji predsednik Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svedoka protiv njega u Hagu, te da se verovalo da je on i naručio atentat.

Međutim, profesor psihologije kriminala Dobrivoje Radovanović ističe da Milošević nije imao motiv za ubistvo Arkana, o čemu svedoči i njegova javna izjava, data posle 5.oktobra 2000. godine, na jednoj televiziji.

- Milošević ne stoji iza toga, ali moguće je da stoje njegovi bliski saradnici. On je tada rekao: „Da je Arkan živ, ne bi bio Petog oktobra“. Njegova izjava je delovala vrlo iskreno - priseća se Radovanović.

Kao drugi motiv, Radovanović navodi sukob tadašnjih visokih funkcionera Službe državne bezbednosti sa Miloševićem neposredno pred 5. oktobar.

- Oni su sarađivali s američkom obaveštajnom službom, koja je bila protivnik Miloševićevog režima i nije isključeno da je CIA ubila Arkana, koji je bio patriota. Takođe, iz istog razloga, motiv su imale i strane obaveštajne službe, prvenstveno engleska MI6 - naglašava poznati kriminolog.

Kao poslednju varijantu, ali najmanje moguću, navodi ulogu srpskog podzemlja, kojem je Arkan smetao.

- Arkan je bio preuzeo neke poslove za sebe, a ostali su ostali po strani, što je moglo da im zasmeta, ali ipak smatram da tu ne leži motiv - zaključuje Radovanović.

On dodaje da je sud utvrdio osudio prave izvršioce, za razliku od motiva i nalogodavca.

- Zločin je počinio policajac i grupa policajaca. Sigurno su znali ko stoji iza ubistva i zbog toga bili dobro plaćeni. Oni koji su naručili ubistvo čuvali su i Gavrića i ostale tokom bekstva u inostranstvu. Oni sada Gavriću sigurno pružaju zaštitu u zatvoru u Južnoafričkoj Republici - napominje on.

(Kurir.rs/Alo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...