SUĐENJE ZA STRAŠNU NESREĆU U MEĐUROVU, VEŠTAK TVRDI: Mašinovođa vozio prebrzo i bez sirene VOZ PREPOLOVIO AUTOBUS SMRTI
Foto: M.S.

Tragedija mogla biti izbegnuta, suđenje za užas na pruzi nadomak niša

SUĐENJE ZA STRAŠNU NESREĆU U MEĐUROVU, VEŠTAK TVRDI: Mašinovođa vozio prebrzo i bez sirene VOZ PREPOLOVIO AUTOBUS SMRTI

Crna Hronika -

NIŠ - Sudski saobraćajni veštak Dragan Marković rekao je danas na suđenju da je velika tragedija u Nišu, gde je u sudaru voza i autobusa poginulo osmoro ljudi od kojih troje dece, mogla da se izbegne.

1 / 40 Foto: M.S.

Ovaj tragični događaj zbio se 21. decembra na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kod Niša oko 7.35 kada takozvani "đački" autobus "Niš ekspresa" nije stao prilikom prelaska pruge, a voz na relaciji Niš - Prokuplje je naleteo na njega i prepolovio ga je na pola. Odmah na licu mesta bilo je mrtvo troje osoba, a kasnije povredama podleglo još petoro Nišlija.

U Višem sudu na suđenju Milanu Zdravkoviću, vozaču autobusa danas je prikazana simulacija te saobraćajne nesreće, a Marković je rekao da je mašinovođa na vreme video autobus, tragedija bi bila izbegnuta.

- Bila su tu dva propusta od strane mašinovođe. U staničnom reonu kretao se većom brzinom od dozvoljene. On je išao brzinom 60.30 km/h, a prema izveštaju Železnice dozvoljeno je 50 km/h.

Drugi propust koji je bitan i značajan je da prilikom nailaska na putni prelaz nije koristio sirenu odnosno signalni znak „Pazi“. Prema izveštaju Železnice trebalo je da koristi sirenu više puta, bez obzira da li ima ili nema učesnika u saobraćaju. On mora da najavi nailazak voza na pružni prelaz svim ostalima koji prilaze ili prelaze - objasnio je Marković.

Na ranijim suđenjima, rečeno je da je mašinovođa trubio tek 17 metara od prelaza gde je autobus. kako je rekao Marković, on je mogao da započne kočenje kad je autobus bio u visini znaka „stop“.

Na ovom ročištu Zdravkoviću nije bilo reči o krivici vozača "Niš ekspresa" koji prilikom prolaska pored saobraćajnih znakova “andrejin krst” i “stop" nije zaustavio autobus, a morao je to da učini. On jeste kočio, ali je u trenutku prelaska pružnog prelaza išao 10 kilometara na čas što nije dozvoljeno.

(Kurir.rs/M.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track