SEĆATE SE BRAĆE IZ TURSKE KOJA SU POGINULA U ČORTANOVCIMA: Podnete krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih lica!
Foto: Privatna Arhiva

zaštitnik građana saopštio

SEĆATE SE BRAĆE IZ TURSKE KOJA SU POGINULA U ČORTANOVCIMA: Podnete krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih lica!

Crna Hronika -

BEOGRAD - Podnošenjem krivičnih i prekršajnih prijava završen je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada, pokrenut zbog pogibije dvojice državljana Turske 31. oktobra 2019. godine na gradilištu u selu Čortanovci, kod Indjije.

Postupak je vodio Inspektorat za rad resornog ministarstva, saopštila je danas Kancelarija Zaštitnika građana koji je pokrenuo taj postupak. U saopštenju se navodi da je "Inspektorat za rad obavestio Zaštitnika građana da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Inđiji podneo krivičnu prijavu protiv fizičkog lica koje je upravljalo kranom, kao i protiv neposrednog rukovodioca nastradalih radnika".

foto: S. Stojanović

Istovremeno, podnet je i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka "protiv poslodavca i odgovornog lica u pravnom licu koji nije izvršio prijavu radova nadležnoj inspekciji rada na propisan način i u propisanom roku", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Zaštitnik je saopoštio da je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnet i protiv poslodavca koji je radno angažovao poginule radnike, "zbog toga što prethodno nije za njih pribavio radnu dozvolu shodno Zakonu o zapošljavanju stranaca".

foto: S. Stojanović

Da podsetimo poginuli su radnici - turski državljani od 24 i 25 godina - Hajretinu i Ekremu Polatu. Nezvanično, radi se o braći koja su tu radila sa još trojicom rođaka.

nesreća dogodila kad se, iz zasad nepoznatih razloga, prevrnula korpa u kojoj su se nalazila dva radnika. Oni su pali sa visine od oko 20 metara i poginuli na mestu.

Kurir.rs/Beta

Foto S. Stojanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track