ŠOK! SRBI DOPINGOM SNABDEVALI 250 SPORTISTA: Evo kako su steroide prodavali širom Evrope i godinama bili NEUHVATLJIVI!
Foto: Printscreen/ Youtube

kriminalna grupa pala u španiji

ŠOK! SRBI DOPINGOM SNABDEVALI 250 SPORTISTA: Evo kako su steroide prodavali širom Evrope i godinama bili NEUHVATLJIVI!

Crna Hronika -

Policija uhapsila nekoliko srpskih državljana u Kadizu i zaplenila 850 injekcija s hormonom eritropoetinom (EPO), što je najveća zaplena ove supstance u istoriji.

Nekoliko Srba uhapšeno je u gradu Kadiz u Španiji nakon što je policija otkrila da su u prethodnih deset godina ilegalno prodavali doping sredstva sportistima širom Evrope, preneli su lokalni mediji.

Kako navode, zaplenjeno je 850 injekcija s hormonom eritropoetinom (EPO), što je dosad najveća zaplena ove supstance u Španiji.

foto: Printscreen/ Youtube

Šifrovane poruke

Kriminalna grupa je, navodno, biznis razvila preko medicinske sestre koja je radila na klinici za dijalizu u Kadizu.

- Ona je, o trošku bolnice, naručivala duplo veću količinu injekcija EPO od potrebne, a potom je falsifikovala dokumentaciju i taj višak dostavljala osumnjičenoj grupi, koja je, na različitim internet portalima i stranim jezicima, steroide prodavala sportistima širom Evrope. Oni su u komunikaciji koristili šifrovane poruke koje su im pomogle da iz ruku zakona beže čitavih deset godina - navodi izvor tamošnjih medija.

foto: Printscreen/ Youtube

On dodaje da se ova krimi-organizacija, na čijem su čelu Srbi, pobrinula da se trgovina odvija anonimno.

- Kad kupac izabere koju će supstancu da kupi, on putem firmi šalje novac na internacionalne račune ili plaća kriptovalutama kako bi trgovina ostala anonimna. Nakon što se obavi plaćanje, roba za nekoliko dana stiže upakovana u specijalne termičke kutije. Identifikovano je 250 sportista koji su koristili usluge ove organizacije - biciklista, atletičara, skijaša, ali među njima nema velikih zvezda - dodaje sagovornik španskih medija.

HORMON ERITROPOETIN IZAZIVA SRČANI I MOŽDANI UDAR

Eritropoetin (EPO) glikoproteinski je hormon koji kontroliše produkciju crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), a luče ga bubrezi i jetra. Sportisti ga konzumiraju u sportovima izdržljivosti kako bi povećali broj eritrocita, koji služe kao nosioci kiseonika do ćelije. Međutim, neželjeni efekti su fatalni i mogu dovesti do srčanog i moždanog udara.

Ugašeni sajtovi

Šest osoba je privedeno i ispitano u Barseloni i Kadizu povodom ovog slučaja, a lokalne vlasti su saopštile da je najmanje sedam internet sajtova za prodaju doping sredstava odmah ugašeno.

- Na različitim bankovnim računima policija je blokirala oko 800.000 evra, a pretresom stanova uhapšenih Srba pronađeno je 70.000 evra - navode španski mediji. Inače, spisak kupaca doping sredstava od ove grupe prosleđen je Međunarodnoj antidoping agenciji.

Kurir.rs/ Dušan Stamenković, Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja