SMEDEREVAC OSUĐEN ZBOG NASILJA IZ MRŽNJE: Šest meseci kućnog pritvora zbog fizičkog napada i pretnji dve LGBT osobe
Ilustracija, Foto: Shutterstock

odluka suda u smederevu

SMEDEREVAC OSUĐEN ZBOG NASILJA IZ MRŽNJE: Šest meseci kućnog pritvora zbog fizičkog napada i pretnji dve LGBT osobe

Crna Hronika -

BEOGRAD - Organizaija "Da se zna" pozdravila je današnju odluku Osnovnog suda u Smederevu kojom je D.M. osuđen na šest meseci zatvora za krivično delo nasilničkog ponašanja i posebno što je sud uzeo u obzir član 54a, koji propisuje strožiju kaznu za krivično delo počinjeno iz mržnje.

Delo je počinjeno u septembru 2015. godine, a dve osobe zadobile su lake telesne povrede od udaraca i uz homofobične komentare i izjave da "takve osobe ne mogu da žive u Srbiji", navodi se u saopštenju Udruženja "Da se zna".

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Napadač je, inače, osuđen na šest meseci zatvora, a kaznu će izdržavati u prostorijama u kojima stanuje, uz primenu elektronskog nadzora.

U saopštenju Udruženje "Da se zna" poručuje da je ponosno na presudu, nakon skoro četiri godine rada i borbe za doslednu primenu zakona, a posebno na činjenicu da je kao otežavajuća okolnost uzet element mržnje.

Oni trenutno prate pet postupaka koji se vode pred nadležnim sudovima i poručuju da nastavljaju dalju borbu za primenu zakona i adekvatno sankcionisanje nasilnika, uz nadu da će i ostali slučajevi brže dobiti svoj epilog i doprineti atmosferi u kojoj LGBT+ građani i građanke Srbije osećaju da institucije njihove države stoje iza njih.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track