Najnovije vesti

TROJE SRBA UHAPŠENO U ŠVAJCARSKOJ: Ženama obećavali posao, pa ih držali u ropstvu i terali da rade BESPLATNO!
Foto: Profimedia

trgovina ljudima

TROJE SRBA UHAPŠENO U ŠVAJCARSKOJ: Ženama obećavali posao, pa ih držali u ropstvu i terali da rade BESPLATNO!

Crna Hronika

Dve Srpkinje i jedan Srbin uhapšeni su u Švajcarskoj pod sumnjom da su organizovano duži vremenski period dovodili u zemlju žene i izrabljivali ih.

– Žene su prisilili da rade satima bez pauze, prisilno ih zatvarali i mizerno im plaćali. Uhapšeni državljani Srbije nalaze se u istražnom zatvoru u Kantonu Bern – piše Noje Ciriher cajtung dodajući da državno tužilaštvo vodi istragu protiv troje osumnjičenih ne samo zbog izrabljivanja, nego i zbog sumnje u trgovinu ljudima.

U tekstu se dalje navodi mišljenje švajcarskog udruženja za borbu protiv trgovine ljudima FIZ da se kod opisanog slučaja ne radi ni o pojedinačnom slučaju niti je postupak osumnjičenih nov. Navodi se slučaj jedne žene iz Afrike, nazvane Nurija, koju su tri muškarca angažovala kao čistačicu i koja je “u više domaćinstava morala da čisti ili pazi na decu ili da neguje stare osobe. Više poslodavaca je od nje zahtevalo i seksualne usluge”, prenosi Dojče vele.

– Za vreme kratkih pauza Nuria je spavala na kauču u stanu muškaraca. Obećana joj je plata od 400 franaka mesečno. Ali, ni taj sitni iznos ona nikad nije dobijala u potpunosti. Posrednici su od toga odbijali novac za hranu, transport i ležaj.

– U koordinisanoj akciji sredinom januara policija je uhapsila ne samo počinioce zločina nego i sedam žena koje su izrabljivane. Prema dosadašnjim saznanjima one su morale bez slobodnih dana i pauza da crnče u turističkim mestima Sanenu i Gštadu. Pretpostavlja se da su žrtve tamo zapošljavane u hotelima i gastronomskim objektima. Prema iskustvu moguće je da istraga na svetlo dana donese još neke slične slučajeve – citira NZZ portparola policije u Bernu Kristofa Gnagija.

Kurir.rs/www.nzz.ch

Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...