Najnovije vesti

PRVO TUŽILAŠTVO ISPITUJE CURENJE INFORMACIJA IZ ISTRAGE O MALČANSKOM BERBERINU: Poverljive podatke davao medijima
Foto: Kurir.rs/M.S., Kurir.rs/Čitalac

krivična prijava dostavljena tužilaštvu

PRVO TUŽILAŠTVO ISPITUJE CURENJE INFORMACIJA IZ ISTRAGE O MALČANSKOM BERBERINU: Poverljive podatke davao medijima

Crna Hronika

Republičko javno tužilaštvo odlučilo je da Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu ispita navode krivične prijave protiv NN lica, koju je podneo Poverenik za informacije od javnog značanja i zaštitu podataka o ličnosti, zbog davanja podataka medijima u vezi sa iskazom Ninoslava Jovanovića zvanog Malčanski berberin.

Ova odluka je doneta na zahtev Osnovnog tužilaštva u Nišu koje je zatražilo da se slučaj dodeli drugom tužilaštvu radi osiguranja nepristrasnosti u postupanju, jer bi tužioci iz niškog Osnovnog tužilaštva, trebalo da istražuju svoje kolege iz Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Portparol Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Slavica Jokić Janković rekla je da je krivična prijava dostavljena tom tužilaštvu i da je u toku ispitivanje njenih navoda.

Krivičnu prijavu zbog krivičnog dela "neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka" podneo je Poverenik krajem januara, nakon što je sproveo postupak nadzora u Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

- Poverenik je zaključio da postoje osnovi za sumnju da su podaci o ličnosti iz iskaza osumnjičenog učinjeni dostupnim neovlašćenim licima, što je za posledicu imalo objavljivanje istih podataka u medijima - piše u saopštenju Poverenika.

Krivično delo "nevlašćeno prikupljanje podataka" glasi: "Ko podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obraduju i koriste na osnovu zakona neovlašćeno pribavi, saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine".

Pošto bi ovde moglo da se radi o službenom licu iz tužilaštva, njemu bi pretilo do tri godine zatvora.

Malčanski berberin je uhapšen nakon 17 dana policijske potrage, 5. januara. Devojčica je pronađena sedam dana ranije u napuštenoj vikendici, nakon što ju je Jovanović 10 dana držao zatočenu.

Mediji su objavili iskaz Jovanovića iz tužilaštva, koji je dao u okviru istrage, a istraga je po zakonu tajna. Takođe su objavljene slike devojčice i niz njenih ličnih podataka.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...