DVE GODINE OD LIKVIDACIJE ARKANOVOG UBICE U JUŽNOJ AFRICI: Misterija života i smrti Milana Mikija Đuričića
Foto: Kurir, Đorđe Jovanović, EPA

MAFIJA

DVE GODINE OD LIKVIDACIJE ARKANOVOG UBICE U JUŽNOJ AFRICI: Misterija života i smrti Milana Mikija Đuričića

Crna Hronika -

Grob u selu Klupci kod Loznice redovno obilaze majka i sestre pokojnog Milana, koji je usmrćen u Južnoafričkoj Republici, dok se skrivao od srpske poternice

Milan Đuričić Miki (47), saučesnik u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana, Milenka Mandića i Dragana Garića 2000. u beogradskom hotelu „Interkontinental“, ubijen je pre tačno dve godine u Johazeburgu, dok je Srbija tragala za njim kako bi izdržao kaznu od 30 godina zatvora.

Likvidiran je 25. aprila 2018. na semaforu dok je u džipu čekao da se upali zeleno svetlo. Ubice su mu prišle i izrešetale ga kroz prozor auta i pobegle. Njihov identitet, nalogodavac, kao ni motiv likvidacije do danas nisu otkriveni, iako se spekuliše da je ubistvo bilo samo nastavak obračuna u južnoafričkom podzemlju.

Belgijska dokumenta

- Miki je u vreme ubistva kod sebe imao belgijska dokumenta. Skoro mesec dana prošlo je dok sa sigurnošću nije utvrđen njegov identitet, a uz brojne komplikacije porodica je telo u Srbiju uspela da dopremi tek tri meseca kasnije - podseća sagovornik i dodaje da se spekuliše da je Đuričić bio jak igrač u podzemlju JAR, te da se bavio trgovinom narkoticima i oružjem.

Klupci... Ovako izgleda  Mikijev spomenik
Klupci... Ovako izgleda Mikijev spomenikfoto: Kurir

Sahranjen je krajem jula 2018. u rodnom mestu Klupci kod Loznice, na groblju na kom mu počiva i otac. - Grob mu redovno obilazi porodica. Uvek je na njemu sveže cveće - kaže meštanin sela i objašnjava da je Đuričić u Loznici poslednji put viđen u oktobru 2006, kada je doneta presuda kojom je osuđen za ubistvo Ražnatovića. - Otac mu je preminuo pre nekoliko godina, u gradu mu žive majka i dve sestre. Ljudi pričaju da je svih ovih godina, do ubistva u Južnoj Africi, sa njima bio u kontaktu, brinuo se o njima i pomagao im. Kažu da su do poslednjeg dana ostali u jako bliskim odnosima i da je znao šta se dešava u familiji i selu - kaže sagovornik.

Kontakt s porodicom

Milana Đuričića, kako dodaje, oni pamte kao mirnog i kulturnog momka. - Porodica mu je skromna, radio je samo otac. Odlazak u Beograd, dok je još bio momak, za Mikija je bio prekretnica. Iskreno, za meštane je veći šok bio kada se 2000. saznalo da je on jedan od učesnika ubistva Arkana nego kada je stigla vest da je ubijen u Johanezburgu. Zapravo, kada smo 2011. saznali da je Dobrosav Gavrić uhapšen tamo, znali smo da je i Miki tamo negde jer su oni bili nerazdvojni i svima je bilo jasno da se najverovatnije zajedno i skrivaju - ispričao je meštanin.

Miki je 12 godina bio u bekstvu i tokom tih godina nije se znalo gde je, da li je živ i čime se bavi. Da se sve vreme skriva u JAR, saznalo se tek kada je ubijen.

Poternica

SKRIVAO SE S GAVRIĆEM

foto: Đorđe Jovanović

Milan Đuričić Miki i Dobrosav Gavrić, koji su zbog ubistva Arkana i dvojice njegovih prijatelja osuđeni na 30, odnosno 35 godina zatvora, iz Srbije su pobegli 2006. i otad im se izgubio svaki trag. Pet godina kasnije Gavrić je uhapšen jer se našao usred vatrenog obračuna i od tada je u ekstradicionom pritvoru u JAR. Nedavno je pravosuđe te države odlučilo da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje Srbiji, u kojoj ga čeka odsluženje kazne. O sudbini Đuričića, koji je, prema presudi, sa Gavrićem kobnog dana bio u „Interkontinentalu“, ništa se nije znalo dok nije utvrđeno da je on zapravo ubijen pod lažnim belgijskim imenom.

Kurir.rs/ J. Spasić Foto: Kurir, Đorđe Jovanović, EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track