MRAČNA STRANA SREBRNOG JEZERA Svi u šoku zbog Markove smrti, a još se ne zaboravlja TRAGEDIJA 2 brata na ekskurziji!
Foto: Milana Petković

Kad rajsko Srebrno jezero postane pakao

MRAČNA STRANA SREBRNOG JEZERA Svi u šoku zbog Markove smrti, a još se ne zaboravlja TRAGEDIJA 2 brata na ekskurziji!

Crna Hronika -

Najveća tragedija zabeležena je 2016. godine, kada su se utopila braća

Srebrno jezero omiljeno je izletište od Beograda do Pomoravlja - svi hitaju na predivno jezero kraj obale Dunava, ali zaboravljaju na opasnosti koje mirna voda nosi sa sobom.

Najveća tragedija poslednjih godina je utapanje dva brata, osnovaca, koji su na ekskurziji vozili pedaline, a potom upali u vodu.

foto: Privatna Arhiva

Poslednja u nizu zadesila je porodicu Marka K. (22), koji je u ovom jezeru stradao za 1. maj.

Užasna nesreća dogodila se 2016. godine, kada su se utopili osnovci N.P. i S.P. Jedan dečak je pokušao da pređe iz jednog plovila u drugo, a potom upao u vodu. Njegov brat skočio je da ga spase, ali obojica su završila na dnu jezera.

Usledio je i sudski epilog ove tragedije.

Pravosnažnnom presudom Apelacionog suda u Kragujevcu, direktor Osnovne škole "Karađorđe" u Rači Zoran Jovanović i pomoćni fudbalski trener Marko Glišić, osuđeni su na godinu dana kućnog zatvora, a sud je potvrdio i kaznu od dve godine zatvora za Milanku i Dragana Stankovića iz Niša, vlasnike pedalina sa kojih su dečaci pali u Srebrno jezero i utopili se.

Poslednje utapanje Marka K. dogodilo se na sličan način - ispao je iz plovila, tačnije čamca, kojim se sa dva drugara prevozio iz vikendice.

foto: Facebook

Marko K. i još dvojica njegovih prijatelja otišli su čamcem do vikendice.

- Otišli su na drugu obalu, gde su se družili i pili. Potom su uveče krenuli nazad, oko ponoći, međutim, u jednom trenutku dok su bili na jezeru, limeni čamac je počeo da prima vodu i tone - rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Dvojica mladića koji su uspeli da isplivaju, prijavili su nestanak svog prijatelja u Velikom Gradištu.

Inače, samo mesec dana pre pogibije braće, te 2016. godine, stradao je još jedan mladi čovek.

Nikola Jurić (31) iz Brnjice utopio se u blizini autokampa, kada je naglo potonuo.

To se dogodilo naočigled njegovog druga, koji je odmah nazvao policiju. Telo dugo nisu mogli da pronađu na dnu jezera.

Na obalama se često okupljaju mladi i porodice jer iz godine u godinu ovo mesto je sve veća turistička atrakcija, kako po predivnoj prirodi, tako i po sadržaju i dešavanjima. Restorani, kafići i diskoteke na obali, kao i sportski klubovi i rekreativni centri čine da Srebrno jezero često nazivaju "srpskim morem".

Nažalost, kako meštani kažu, na ovom mestu, svakog leta i sezone jezero uzima svoj danak. Voda često deluje mirno, što i neplivačima uliva poverenje, a mutni delovi jezera i trave znaju da prevare kada je reč o dubini. Takođe, mnogi dobri poznavaoci jezera i vlasnici vikendica na obali često pričaju o mulju i virovima koji iznenada usisaju živote.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track