AKO SE NAĐETE NA NIŠANU ŠTA DA RADITE: Evo šta savetuju stručnjaci za situaciju poput upada naoružanog ubice u kafić
Foto: Screenshot, MUP Srbije

treba znati

AKO SE NAĐETE NA NIŠANU ŠTA DA RADITE: Evo šta savetuju stručnjaci za situaciju poput upada naoružanog ubice u kafić

Crna Hronika -

Neuspeli pokušaj likvidacije koji se nedavno dogodio u jednom beogradskom kafiću kada je muškarac naoružan automatskom puškom i maskiran fantomkom uleteo u prepun kafić, a gosti se panično razbežali, samo pukom srećom nije se tragično završio.

Te užasne scene podsetile su nas na slične mafijaške obračune ikako u Srbiji tako i u regionu, ali i na napade širom sveta na škole, tržni centri i objekte privatnih kompanija... Brutalnost napadače je sve veća i njima je samo bitno da izvrše svoj cilj bez obzira da li će stradati i nevine žrtve. Kako se ponašati u u situaciji kada se nađete pred naoružanim napadačem? Evo šta savetuje Ilija Životić ekspert za bezbednost

"Kada govorimo o ovakvim napadima, pucnjavama na javnim mestima one su nažalost prisutne na svim meridijanima. U SAD ih ima skoro 30 svake godine. Samo u toku 2019 u njima je poginulo 50 a ranjeno skoro 200 osoba.

Dok se u Americi ovakvi napadi uglavnom vezuju za bivše zaposlene, studente koji su se iz različitih razloga osetili ugroženima ili zapostavljenima, na Balkanu su najčešće u pitanju kriminalni obračuni i ređe zločini zbog ljubomore kao ovaj poslednji u Erdeviku. U Zapadnoj Evropi i Velikoj Britaniji su vrlo česti napadi tzv. usamljenih vukova odnosno pojedinaca koji su radikalizovani putem interneta ili pak u preopterećenim zatvorima.

foto: Kurir

Na vaše pitanje kako preživeti ovakav napad moram reći da ne postoji siguran recept za to. Ali postoje postupci koji se mogu sprovesti i time sebi povećati šanse.

Pre svega vrlo je važno gde sedite. Trebalo bi birati mesto dalje od glavnog a bliže evakuacionom izlazu. Najvažnije i najbolje je pobeći van dometa napadača i pozvati policiju ali i opomenuti druge da ne prilaze prostoru koji je pod napadom.

Ukoliko ne možete pobeći, sakrijte se što dalje od napadača, zaglavite vrata u toj prostoriji, stavite što više nameštaja kao prepreku, smanjite zvono na telefonu kako ne bi privlačili pažnju i tek ukoliko ste sigurni pozovite policiju.

Na kraju ukoliko bekstvo i skrivanje nisu izvodljiva opcija a život vam je ugrožen savet je napasti napadača. Ukoliko je napad u poslovnom prostoru, kancelarijama kao u ovoj školi u Erdeviku, koristite sve čime možete ozbiljno nauditi napadaču. Makaze sa stola, skalpel, šrafciger, aparat za gašenje požara itd. Poželjno je napad izvršiti u grupi jer su tako veče šanse za uspeh. Bilo je zaista dosta slučajeva da kada su potencijalne žrtve skoncentrisane, bez panike da su uspevali da savladaju napadača.

Ali da ponovim, ovo je krajnja varijanta. Bekstvo i skrivanje uvek imaju prednost"

Ustanovljeno je da veliki broj ljudi strada ili bude povređen usled panike i nekontrolisanog ponašanja. Iz tih razloga Internacionalna Policijska Organizacija IPO Srbija je po uzoru na kolege iz SAD napravila kurs koji se sastoji od praktičnih saveta u slučaju ovakvog napada. Kurs pod nazivom "Iznenadni napad - preživljavanje" naišao je na dobar odziv kod odgovornih lica u poslovnim sistemima ali i kod običnih građana ..

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja