OBRT! MISTERIOZNI DATUM MASAKRA U JABUKOVCU: Raju s porodicom nisu ubili 7.avgusta! Evo šta je pokazala istraga
Foto: Zorana Jevtić, Printscreen Facebook/privatna arhiva

VEŠTAČENJE POKAZALO

OBRT! MISTERIOZNI DATUM MASAKRA U JABUKOVCU: Raju s porodicom nisu ubili 7.avgusta! Evo šta je pokazala istraga

Crna Hronika -

Masakr u zaseoku Valja Vratne, kod negotinskog Jabukovca, kada su hicima iz vatrenog oružja ubijeni Raja Kazimirović (72), njegova majka Dragica (93), sestra Ljubinka Oprikić (76) i sestričina Dragana Jozeljić (53), nije se desio 7. avgusta prošle godine. Pravi masakr dogodio se u periodu između tog dana i 9. avgusta, kada su leševi i pronađeni - pokazala su dodatna veštačenja, koja su obavili obducenti MUP.

Kao prvooptuženi je označen Davor Pernić (36), iz Jabukovca, dok su opušci, pronađeni gotovo pola godine od ubistva nedaleko od mesta zločina, za koje je ustanovljeno da pripadaju Maji Bađikić (25), takvi da se mogu smatrati - dokaznim materijalom - bez obzira na to što su kasno otkriveni. Zbog toga će, u narednom periodu, biti ponovo podignuta optužnica za teško ubistvo protiv njih dvoje.

Ovo je nakon novog veštačenja, ustanovljeno jer je Viši sud u Negotinu tražio, posle podizanja prve optužnice protiv Pernića i Bađikićeve za teško ubistvo, od Višeg javnog tužilaštva u tom gradu dopunu istrage s ciljem da se ustanovi tačan datum kada je masakr počinjen. Pored toga, zahtevano je i da se utvrdi starost opušaka u okolini mesta zločina, na kojima su pronađeni DNK tragovi Bađikićeve, kao i to da li su vremenski uslovi imali uticaja na njih.

- Po dopunskom veštačenju, ustanovljeno je da se zločin mogao odigrati između 7. i 9. avgusta prošle godine - navode u istrazi za naš list. - U početku se kao datum zločina striktno pominjao 7. avgust, ali sada ovo veštačenje baca potpuno novu sliku na masakr kod Jabukovca.

foto: Privatna Arhiva

Sagovornik navodi da Bađikićeva ima alibi za 7. i 8. avgust, ali je već naredni dan "smešta u Jabukovac", što će, kaže, "imati priliku da objasni tokom suđenja".

- Što se tiče opušaka, bez obzira na to kada su pronađeni i vremenske prilike, ustanovljeno je, nedvosmisleno, da je na njima DNK profil koji pripada Maji Bađikić - nastavlja sagovornik. - Uz to, ona je tvrdila da nikada nije bila blizu salaša Kazimirovića. Pored toga, činjenica je i da se DNK najduže zadržava na predmetima koji potiče od telesnih tečnosti i izlučevina.

Iako je sprovedena detaljna provera terena, opušci su nađeni 30. decembra prošle, odnosno 21. januara ove godine, na livadi u blizini salaša na mestu koje je Davor pokazao policiji. Maja Bađikić, pokazujući nedavno "Novostima" fotografije mesta na kojima su pronađeni ostaci od cigareta, zapitala se "kako je opušak dospeo tamo i kako je moguće da bude pronađen na toj velikoj livadi i to na vrhu trave koja je verovatno tokom leta i bila bujnija".

foto: Zorana Jevtić

Više tužilaštvo u Negotinu je podiglo optužnicu sredinom februara. Perniću se njome na teret stavljaju teška ubistva i nedozvoljeno držanje oružja, a Maji saučesništvo u zločinu. Zaprećena kazna za ovo delo je do 40 godina zatvora.

Odnos uz prisilu?

Bakićeva tvrdi "da je uz pretnju dva puta imala odnos sa Davorom, nakon čega je izmislila da ima rak materice kako bi prestao da je proganja". Davor, međutim, tvrdi da su, uz obostrani pristanak, odnos imali više puta. Takođe, on je kazao i da su, pre zločina, popili po limenku energetskog pića i uzeli po celu tabletu ekstazija.

Kurir.rs, Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track