ARKAN JE PRVI PUT ZAPLAKAO NA NJEGOVOJ SAHRANI: Željku niko nikad nije video suzu do ubistva prijatelja u Stokholmu
Foto: Profimedia, Facebook

bio je šef jugo mafije u švedskoj

ARKAN JE PRVI PUT ZAPLAKAO NA NJEGOVOJ SAHRANI: Željku niko nikad nije video suzu do ubistva prijatelja u Stokholmu

Crna Hronika -

Posle ubistva svog prijatelja u Stokholmu, Ražnatović je zapretio švedskim vlastima da će im se, ako brzo ne kazne nalogodavce, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu Sfora u BiH.

Dragan Joksović Jokso (42) bio je vođa jugoslovenske mafije u Švedskoj. Rođen je u Pljevljima. Kao mladić pretukao je jednog oficira JNA, a pred oštrom kaznom koja mu je sledila pobegao je u inostranstvo.

Visok preko dva metra i težak više od 120 kilograma, izrazito snažan, brzo je bio prihvaćen među jugoslovenskim kriminalcima u Evropi, poput Ljube Zemunca, Ćente, Juse, Giške i Arkana. Veliki Jokso, kako su ga zvali, divovske snage, tokom jedne tuče žestoko je prebio vojno lice, što je bio težak prekršaj, ali je zbog toga Željku Ražnatoviću ubrzo postao jedan od najboljih prijatelja.

foto: Instagram/legendepodzemlja

U Švedskoj su zajedno pljačkali i jedan drugom organizovali bekstvo iz zatvora, o čemu je naširoko pisala ondašnja švedska štampa. Jokso je radio i kao obezbeđenje poznatim ličnostima. Kad je švedska princeza bila oteta, bezbednosne službe obratile su se Joksu da im pomogne preko svojih veza u podzemlju, a srećan završetak ove afere - oslobađanje nepovređene princeze, doneli su mu veliku popularnost u tabloidima, koji su ga zvali Veliki Jokso i Jokso Div. Pojavio se u spotu za švedsku pesmu Evrovizije ‚86, a o njemu je u ovoj zemlji snimljen i dokumentarni film pod nazivom „Priča o Joksu“.

Po svemu sudeći, bio je bio Arkanov čovek zadužen za šverc alkohola i cigareta u skandinavske zemlje. Inspektor Interpola Kenet Viman pratio je ovog Crnogorca čitavih dvanaest godina.

- Bilo je gotovo nemoguće prikupiti dokaze protiv njega. Svim svedocima jezik se vezivao u čvor na sam spomen Joksovog imena. Svi su strahovali od žestokih metoda koje je primenjivao. Svi su ga se plašili kao samog đavola - pričao je Viman švedskim tabloidima.

foto: Facebook

DRAGAN JOKSOVIĆ JOKSO (42)

Ubijen 4. februara 1998. u Stokholmu Jedan od najboljih Arkanovih prijatelja Arkan prvi put viđen kako plače upravo na Joksovićevoj sahrani

Bio je osuđen samo jednom, kad je uhapšen s kokainom u džepu. U zatvoru je proveo dva meseca, i to je čitav zatvorski staž ovog čoveka, koji je važio za kralja podzemlja u Švedskoj.

Ubijen je s leđa 4. februara 1998. godine u foajeu stokholmskog hipodroma Solvala, dok je čekao u redu da uplati opkladu. Dvadesetogodišnji Finac Jan Raninen, narkoman kog su unajmile suparničke bande, iz neposredne blizine dva puta mu je pucao u glavu, a onda još dva puta u telo. Zatim je bacio o pištolj i tražio od policije da ga uhapse.

Željko Ražnatović Arkan bio je poznat kao čovek kome niko nikad nije video suzu. Na sahrani Dragana Joksovića je plakao.

Ovo ubistvo imalo je ogroman publicitet u zapadnoevropskim medijima. Pariski Mond pisao je 24. februara da je Arkan u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva. Neki tabloidi tvrdili su da je Arkan zapretio da će se švedskim vlastima, ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, osvetiti ubijanjem švedskih vojnika u sastavu Sfora u Bosni i Hercegovini. Na terenu, u Bosni, navodno su odmah posle toga pojačane mere bezbednosti.

Arkan je, međutim, sve ove tvrdnje energično demantovao. U intervjuu švedskom Ekspresenu rekao je doslovce: „Švedska policija priča koješta, to su najobičnije gluposti!“ Joksovićev ubica osuđen je na doživotnu robiju.

Kurir.rs

Foto Profimedia, Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track