MAFIJAŠI SA DEVET ŽIVOTA:  Preživeli rafale, bombaške napade i trovanje!
Foto: Printscreen

KRVAVI OBRAČUNI pripadnici podzemlja i po nekoliko puta izbegli sigurnu smrt

MAFIJAŠI SA DEVET ŽIVOTA: Preživeli rafale, bombaške napade i trovanje!

Crna Hronika -

Pripremane likvidacije Poslednji u nizu kriminalaca koji je uspeo da izvuče živu glavu kada su napadači na njega ispalili hice jeste Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, a likvidaciju je izbegao i Jovan Vukotić, vođa „škaljaraca“

Brutalni obračuni kriminalnih klanova, među kojima je u poslednjih nekoliko godina najsuroviji onaj između „škaljaraca“ i „kavčana“, odneo je dosad najmanje 40 života, ali je dugačak i spisak onih koji su bili jači od smrti i izbegli planirane i dobro pripremane likvidacije.

Poslednji u nizu onih koji su preživeli atentat je Radoje Zvicer (37), navodni vođa kavačkog klana iz Kotora.

- Poznato je da mačka ima devet života, a pošto su pojedini mafijaši preživeli i po nekoliko pokušaja ubistava, postali su poznati među svojim saradnicima kao ljudi-mačke, odnosno kao osobe jače i od smrti - objašnjava sagovornik Kurira upoznat s dešavanjima u podzemlju.

Kada je na Radoja Zvicera 26. maja u Kijevu, u blizini zgrade u kojoj živi s porodicom, ispaljeno pet hitaca, ukrajinski lekari nisu imali dobre prognoze. U teškom stanju, sa ranama na grudima, prebačen je u bolnicu. Danima mu je život visio o koncu, međutim, uspeo je da preživi i nešto više od dve nedelje kasnije izađe iz bolnice, ali i zatraži ukrajinsko državljanstvo, ne želeći da bude proteran u Crnu Goru.

Kamere snimile  pokušaj ubistva... Plaćenik puca u vođu  kavačkog klana
Kamere snimile pokušaj ubistva... Plaćenik puca u vođu kavačkog klanafoto: Printscreen
Teške povrede... Ispalili u njega  pet metaka
Teške povrede... Ispalili u njega pet metakafoto: Printscreen
foto: Printscreen

Postaju obazriviji

- Mafijaški obračuni pokazuju da u ratu klanova ubice i nalogodavci gotovo nikada ne odustaju od svog cilja. Plaćenici se šalju u druge države, o čemu svedoče pucnjave u Grčkoj, Holandiji, Španiji, Austriji, pa i poslednja u Ukrajini. Sačekuše su organizovane u restoranima, ispred zgrada, u garažama, kafićima i na ulicama, a u vatrenim obračunima stradale su i slučajne žrtve - podseća sagovornik Kurira.

Ipak, posebnu pažnju privlače oni koji su uspeli da prežive čak i po nekoliko atentata.

- Onaj ko je svestan toga da bi mogao da bude meta sve resurse usmerava ka tome da ne postane žrtva. Ukoliko se napad dogodi i on ga preživi, sigurno je da postaje još obazriviji - dodaje on.

Preživele žrtve najčešće su veliki problem i za nalogodavca smaknuća. Upravo u tome, prema rečima našeg sagovornika, leži tajna zbog čega su neke od bezbednosno interesantnih osoba uspevale da prežive i više od jednog napada.

- Onaj ko je želeo njihovu smrt, pošto žrtva preživi, najčešće je želi još više - zaključuje naš sagovornik.

Cijanid u hrani,

A da ubice više ne nišane samo iz vatrenog oružja, pokazuje nedavni primer pokušaja likvidacije navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. Osumnjičeni muškarci koji su se našli iza rešetaka, kako je Kurir pisao, pokušali su da ga ubiju smrtonosnim otrovom - cijanidom, koji su nameravali da mu ubace u hranu kojom ga je svakodnevno, dok je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, snabdevala verenica.

foto: Instagram Printscreen, Shutterstock

JOVAN ĐUROVIĆ REKORDER

Jovan Đurović, rođeni brat pokojnog Luke Đurovića, koji je važio za vođu barskog klana i desnu ruku Luke Bojovića, u poslednje četiri godine svake je bio meta napada. Rekorder po broju preživelih atentata poslednji put na meti plaćenika bio je prošle godine u Amsterdamu, kada je preživeo kišu metaka u piceriji. Život mu je spasao prijatelj Goran Savić (49) iz Niša, koji je stao između Đurovića i napadača i tako sam nastradao. Godinu dana ranije, u avgustu, s njegovog auta je u centru Bara ispalo pola kilograma podmetnutog eksploziva. Na meti je bio i 2017. Dok je sedeo na terasi lokala u Baru, snajperista iz automobila u pokretu pucao je na njega. U junu 2016. u vazduh je dignut grob njegovog brata Luke, a sumnja se da su ubice nameravale da na taj način ubiju Jovana, koji je trebalo da dođe na zadušnice.

foto: Printscreen

SLOBODAN KAŠĆELAN OSTAO ŽIV POSLE RAFALNE PALJBE

Slobodan Kašćelan (57), jedan od navodnih vođa kavačkog klana iz Kotora, preživeo je rafalnu paljbu, zajedno sa svojim telohraniteljem Vladanom Vučkovićem, u junu 2016. godine u Novom Sadu. Kašćelan i njegov telohranitelj nalazili su se u crnom automobilu „audi A6“ cetinjskih registarskih tablica, a osumnjičeni Saša V., inače državljanin Bosne i Hercegovine, koji je bio na motoru, ispalio je čak 15 metaka na njih. Kašćelan je tada zadobio teške povrede opasne po život, ali je preživeo. Kada se oporavio, prema pisanju crnogorskih medija, navodno je zapretio da će „sve ‚škaljarce‘ zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg“.

foto: Privatna Arhiva
NEBOJŠA TUBIĆ ŽABAC PREŽIVEO TESTERU, KOSU I METAK U GLAVU

Nebojša Tubić (60), zvani Žabac, kontroverzni biznismen i bivši dečko pevačice Goce Božinovske, četiri puta izbegao je smrt i svaki put se činilo kao nemoguća misija da preživi. Naime, 2012. godine teško je povređen u Novom Sadu, kada je pogođen metkom u glavu, a više puta je sam ponavljao kako je ostao „bez pola glave i pola mozga“. Uspeo je da se oporavi, ali je šest godina kasnije završio iza rešetaka zbog sumnje da je i sam učestvovao u ubistvu. Tokom boravka u pritvoru 2018. godine hitno je operisan zbog gangrene creva, a devedesetih je preživeo i teške povrede motornom testerom i kosom. Testerom ga je slučajno zakačio drvoseča u šumi, dok je kosom namerno povređen. Kako je sam pričao, pošto mu je metak prošao kroz glavu, oštećen mu je centar za emocije, pa je sada stalno tužan.

foto: Printscreen

NEBOJŠA STOJKOVIĆ STOJKE ODSEKLI MU PRST

Nebojša Stojković (52), zvani Stojke, navodni vođa rakovačkog klana, bio je teško ranjen u avgustu 2017. godine u Barseloni u Španiji. Upucan je sa četiri metka u glavu i u grudi i kao poruka, kako se spekulisalo, odsečen mu je prst na ruci. Posle neuspelog atentata dugo je boravio u bolnici, ali je na kraju uspeo u potpunosti da se oporavi. U trenutku pucnjave s njim je navodno bio i Dejan Jusufović, poznat kao Jusa Čupavi, ali on nije povređen. Nakon pokušaja ubistva odmah se posumnjalo da iza ovog zločina stoji kavački klan, a spekulisalo se i da je na njega pucao plaćeni ubica Čaba Der.

foto: Privatna Arhiva

DUŠKO ROGANOVIĆ U EKSPLOZIJI OSTAO BEZ NOGU

Duško Roganović (37), koji je važio za visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana, u aprilu 2017. godine teško je povređen u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta ispod njegovog automobila „golf 5“. Nakon stravične eksplozije, koja se dogodila u blizini glavne autobuske stanice u Herceg Novom, Dušku Roganoviću su amputirane noge. Posle pokušaja ubistva istražiteljima je rekao da ne zna ko bi želeo da ga ubije jer „nije u sukobu ni sa kim“. Duško i njegov pokojni brat Vladimir nosili su duže vreme pancire i oružje jer su znali da im je život u opasnosti, a vozili su i blindirane automobile. Dok je bio u bolnici, ubijen mu je otac Niko u sačekuši ispred stana u Herceg Novom.

foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs, Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja