OTKRIVEN IDENTITET SRBINA UHAPŠENOG U ŠPANIJI: Osuđen na 20 godina zbog ubistva, presekao nanogicu i pobegao
Foto: Profimedia/Ilustracija

pao u ljoret de maru

OTKRIVEN IDENTITET SRBINA UHAPŠENOG U ŠPANIJI: Osuđen na 20 godina zbog ubistva, presekao nanogicu i pobegao

Crna Hronika -

U Španiji je Dušan K. (36) a za njim je bila raspisana potrencica zbog ubistva, a na osnovu presude Osnovnog suda u Nišu, po kojoj je prošle godine osuđen na 20 godina zatvora.

On je osuđen zbog događaja iz aprila 2008. godine u Nišu. Tada je, zajedno sa Markom S. (1979), ubio Marka P. (1986), a ranili su i njegovog brata Miroslava.

Oni su se, navodno, posvađali oko devojke nakon čega je zakazana tuča koja je prerasla u vatreni obračun.

Inače, Dušan i Marko su prvi put osuđeni 2011. godine i to na po 31 godinu zatvora, zbog teškog ubistva u pokušaju dok su njihovi prijatelji Aleksandar M., Miloš M., Marko M. i Aleksandar A. dobili po tri godine zbog pomaganja u ovom krivičnom delu.

Ova presuda je više puta ukidana a predmet vraćan na ponovno odlučivanje da bi 15. januara prošle godine Viši sud u Nišu njih dvojicu osudio na po petnaest godina a ostale optužene oslobodio. Ali je onda Apelacioni sud je pravosnažno odlučio da im poveća kazne za pet godina zatvora a potvrdio je oslobađajući deo presude jer nije našao dokaza da su ostali optuženi učestvovali u pokušaju teškog ubistva.

Tokom maratonskog sudskog postupka ustanovljeno je da su Dušan i Marko nakon sukoba sa obezbeđenjenjem kafića "Komodo" u kojem je radio pokojni Marko P., zakazali razračunavanje za 26. april na autobuskom stajalištu u Mokranjčevoj ulici. Kako je utvrđeno tokom suđenja, obojica su sa sobom poneli pištolje i kada se Marko P. sa svojim bratom i četvoricom prijatelja pojavio na zakazanom mestu, zapucali su na njih.

Tom prilikom Marko S. je usmrtio Pavlovića, a i on i Dušan K. su nastavili da pucaju prema ostalima, ranivši njegovog brata zbog čega je napad okarakterisan kao teško ubistvo u pokušaju za koje je propisana kazna zatvora od 40 godina.

Njihovi branioci su tvrdili da su postupali u nužnoj odbrani jer su i njihovi protivnici bili naoružani, ali nije bilo dokaza da je osim njih dvojice bilo ko potegao oružje.

Obrazlažući odluku da im poveća kazne Apelacioni sud je naveo da je prvostepena presuda bila blaga, s obzirom da je prenaglašen značaj olakšavajućih okolnosti kao što je mladost optuženih te njihove porodične prilike. Sud je smatrao da veći značaj treba dati otežavajućim okolnostima, s obzirom na to da su obojica višestruki povratnici u izvršenju krivičnih dela, što dokazuje da kazne na njih nisu imale nikakav uticaj.

Istom presudom oslobođen je optužbe i pokojni Aleksandar A., koji se teretio da je jednog od učesnika obračuna udario kolima i slomio mu nogu. On je sa rođenim bratom Marka S., Žarkom, ubijen 26. juna 2017. godine u sačekuši ispred kafića "Pandora".

(Kurir.rs/J.I/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track