UHAPŠENO 15 PREDUZETNIKA U NIŠU: Malverzacijama stekli više od 48 miliona dinara
Foto: Zorana Jevtić

SPREČAVANJE PRANJA NOVCA

UHAPŠENO 15 PREDUZETNIKA U NIŠU: Malverzacijama stekli više od 48 miliona dinara

Crna Hronika -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, u nastavku akcije usmerene na sprečavanje pranja novca uhapsili su još 15 osoba, odgovornih lica preduzetničkih građevinskih radnji, osumnjičenih da su malverzacijama stekle protivpravnu imovinsku korist od 48.783.660 dinara.

U okviru te akcije, policija je 17. avgusta ove godine uhapsila 24 osobe, među kojima je i poreski inspektor S.I. koji se tereti da je od 2017. do 2019. godine organizovao više privrednih društava i dogovarao uplate po fiktivnim fakturama preduzetničkih radnji po osnovu kojih su osumnjičeni protivpravno prisvojili 91 milion dinara.

Osim toga, navodi se u saopštenju MUP-a, policija je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca uhapsila preduzetnike D. Đ. (29), A. Đ. (23), M. S. (29), M. K. (21), D. M. (38) , D. Z. (32), T. N. (31), M. L. (37), B. M. (26), L. M. (40), Z. N. (24), B. M. (55), G. S. (51), Z. S. (64) i N. S (56).

Postoje osnovi sumnje da su oni, po prethodnom dogovoru sa osumnjičenim poreskim inspektorom S.I., na svoje ime registrovali fiktivne građevinske radnje na čije račune su privredna društava "Balkan construction" DOO Predejane, "Sleme VL" DOO, "Potens perforacija" DOO Požega i GZR "VS Unikop" Sredor, uplaćivala novac za fiktivne poslove.

Kako se sumnja, oni su potom podizali novac i za sebe zadržavali procenat, a ostatak vraćali osumnjičenom S. I. koji je takođe zadržavao deo za sebe, a ostatak vraćao odgovornim licima navedenih privrednih društava.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dodaje se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track