Makedonac lažnim karticama podizao novac u Africi

Kartice

Makedonac lažnim karticama podizao novac u Africi

Crna Hronika -
Makedonac uzeo 109,44 evra, ali će ukupna šteta biti neuporedivo veća, jer je akcija krenula kada je jedna banka u Makarskoj primetila da velik broj njihovih korisnika podiže novac u Tanzaniji

ZAGREB - Pripadnici splitsko-dalmatinske policijske uprave kod 56-godišnjeg Makedonca našla je mnošto opreme za kompjuterske prevare, među ostalim i 14 skimera, uređaja za očitavanje podataka sa bankovnih kartica, piše Jutarnji list.

Za sada je utvrđeno da je Makedonac uzeo tek 14.600 kuna (109,44 evra), ali će ukupna šteta biti neuporedivo veća, jer je akcija krenula kada je jedna banka u Makarskoj primetila da velik broj njihovih korisnika podiže novac u afričkoj zemlji Tanzaniji.

Mikro kamere, čitači podataka sa kartica, lepkovi, punjači i laptopovi samo su deo opreme koju je policija prošli četvrtak našla kod 56-godišnjeg Makedonca, koga terete za kompjutersku prevaru, piše list.Kod njega su našli čak 14 skimera, uređaja za očitavanje podataka sa bankovnih kartica, što je najveća zaplena takvih uređaja u Hrvatskoj otkako ta problematika postoji.

Koordinirana akcija MUP-a i splitske policija počela je nakon poziva OTP banke koja je primetila da velik broj njihovih korisnika podiže novac u afričkoj zemlji Tanzaniji, što im se učinilo sumnjivim.

Policija je brzo otkrila da je skimer na bankomat u Makarskoj 31. jula postavio upravo 56-godišnji Makedonac.Danima su, u saradnji sa makarskom i hvarskom policijom, planirali njegovo hapšenje, a u automobilu pronašli gomilu dokaza da je Makedonac iskusan kompjuterski varalica.

Osim 14 skimera, pronašli su i četiri prilagođena dela, tzv. "usta bankomata" odnosno otvora za umetanje kartice s postavljenim mikro-kamerama.

Pronađen je veći broj elektronskih sklopova koji služe za izradu skimera, više USB kablova i stckova, dva leptopa, punjače, lepak, gumice i izolir-trake.

Zasad je dokazano da je muškarac u Tanzaniji s više računa hrvatskih građana skinuo 14.629 kuna, ali Željko Brkić iz MUP-a rekao je da će ukupna šteta biti znatno veća.

Hrvatska je zbog svog geografskog položaja i kao turistička destinacija vrlo zanimljiva takvim varalicama, rekao je Brkić koji smatra da su oštećeni uglavnom turisti, jer su oni meta takvih prevara zbog većih limita na svojim karticama i bankovnim računima.

Ističući da se analiziraju svi račune i podaci koji su tom prevarom prikupljeni, Brkić je rekao da se sumnja da muškarac iz Makedonije nije delovao sam.

Brkić je naglasio da za građane zapravo nema apsolutne zaštite jer čak i bez PIN-a, koji građani obično pokrivaju rukom prilikom podizanja novca, prevaranti pomoću skimera" mogu doznati dovoljno podataka potrebnih za krađu novca s računa.

Makedonac je u petak krivično prijavljen za kompjutersku prevaru i pritvoren, a kriminalističko istraživanje na međunarodnom nivou se nastavlja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track