ODBRANA PREDLOŽILA DOKAZE PRED SUĐENJE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Vasilije Mijović zna ko je ubio novinara?
Foto: Profimedia

NOVI DOKAZI

ODBRANA PREDLOŽILA DOKAZE PRED SUĐENJE ZA UBISTVO SLAVKA ĆURUVIJE: Vasilije Mijović zna ko je ubio novinara?

Crna Hronika -

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac optuženih za umešanost u ubistvo Slavka Ćuruvije u uvodnom izlaganju pred početak suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu predala tužilaštvu i sudu novi dokaz, odnosno pismo koje je dobila uoči izricanja prve persuade za zločin, a koju je ukinuo Apelacioni sud i predložila da pred sudom bude saslušan novi svedok, bivši pripadnik crnogorske državne bezbednosti.

- Poštom je 2. aprila prošle godine na moju kancelariju stigla službena zabeleška sa potpisom Vasilije MIjović u kojoj se upućuje na to ko je naručio i izvršio ubistvo Slavka Ćuruvije. Njenu sadržinu ne mogu da pročitam zbog oznake koju nosi, ali predlažem da Vasilija Mijovića pozovemo kao svedoka - rekla je branilac optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića. Belešku je, navodno Mijović koji je bio nekadašnji pripadnik crnogorskog DB-a uputio nekadašnjem savetniku predsednika Filipa Vujanovića.

Ona je predložila i da se tokom postupka, u cilju dokazivanja nevinosti njenih klijenata, pročita iskaz jedinog očevica ubistva, Branke Prpe, podsećajući da je ona više puta svedočila da nije prepoznala optužene već pokojnog Luku Pejovića kao osobu koja je pucala u Ćuruviju u haustoru zgrade.

Dobričanin Nikodinović, juče je navela i da je tvrdnja zamenika tužioca da je "ubistvo novinara izvršeno po nalogu nepoznate osobe iz najviših struktura tadašnje vlasti", politički govor za koji on nije ponudio dokaze.

- Tužilac kaže, po nalogu NN lica iz najviših struktura tadašnjih vlasti, ali osim političkog govora nije se izjasnio da li je jedno ili više lica, čime se dokazuje ta tvrdnja, kako utvrđuje motiv? Kako tužilac zna da su lica iz najviših struktura vlasti, i ko je to? To je prilično neodređn pojam za ovako važnu optužnicu. Ako tužilac konkretizuje,možda se krije još neki svedok? Recimo, svedok Dragan Kojadinović je rekao da je Vuk Drašković bio potredsednik Savezne Vlade, da li je i to najviša struktura vlasti? - navela je branilac optuženih Milada Radonjića i Ratka Romića tvrdeći da "zamenik tužioca nije zaradi platu jer nije naveo konkretne dokaze kojima dokazuje svoje navode iz optužnice, a potom je predlog da se svi svedoci iznova saslušaju promenio i ipak zatražio da se ne saslušavaju".

Branilac Radomira Markovića, advokat Vladimir Marinkov zatražo je od sudskog veća da iz spisa predmeta izdvoi iskaze koje su pre pokretanja istrage protiv optuženih dali pripadnici "zemunskog klana" Milorad Ulemek Legija i braća Miloš i Aleksandar Simović, uz obrazloženje da branioci niti okrivljeni nisu prisustvovali davanju tih iskaza i nisu mogli da postavljaju pitanja, niti provere njihovu istinitost.

Pred početak suđenja, advokat Slobodan Ružić koji zastupa porodicu ubijenog novinara naveo je da oni ističu imovinski zahtev, čiji će iznost naknadno odrediti.

Početak suđenja i iznošenje odbrane optuženih sud je zakazao za 16. novembar.

J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track