NAPAD NA NOVINARKU JOŠ BEZ EPILOGA: Žalbeni postupak prebačen u Leskovac, Janković smatra da je posredi namera da slučaj zastari
Foto: printscreen

osam godina čeka na pravdu

NAPAD NA NOVINARKU JOŠ BEZ EPILOGA: Žalbeni postupak prebačen u Leskovac, Janković smatra da je posredi namera da slučaj zastari

Crna Hronika -

Umesto da odluči o žalbama na presudu, kojom su na zatvorske kazne bila osuđena četvorica optuženih za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković 2012. godine, Viši sud u Vranju je zatražio izuzeće, nakon čega je taj predmet delegiran na odlučivanje Višem sudu u Leskovcu.

Ovom predmetu, koji je prvi put presuđen 5. marta, osam godina od događaja, preti zastarevanje za godinu i po, upozorava Janković i ukazuje da su žalbe u Viši sud u Vranju stigle tek u septembru, a da je 5. novembra drugostepeni postupak prebačen na odlučivanje u Leskovac.

Janković je najavila da će tražiti nadzor Visokog saveta sudstva nad postupanjem leskovačkog Višeg suda, jer ima bojazan da bi opet moglo da dođe do različitih opstrukcija, kao tokom prvostepenog suđenja.

Podsetila je da su tokom prvostepenog suđenja advokati njene porodice osam puta pisali zahteve za izuzeće Osnovnog suda u Vranju iz postupanja u ovom predmetu zbog stalnih opstrukcija okrivljenih, nezakazivanja suđenja, ali i zbog toga što je jedan od okrivljenih aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović.

Te molbe nisu nikada usvojene, ali je do izuzeća došlo na zahtev Višeg suda u Vranju, koji je trebalo da odluči po žalbama i jedne i druge strane.

Prema mišljenju Tanje Janković to ukazuje na nivo odugovlačenje postupka sa namerom da okrivljeni izbegnu krivičnu odgovornost.

Ona upozorava da bi slučaj mogao da zastari ukoliko dođe do ukidanja prvostepene presude po žalbama i vraćanje na prvostepeno suđenje.

- Imamo poverenje u deo sprskog pravosuda, ali ako se to desi žalićemo se Evropskom sudu za ljudska prava, pre svega zbog kršenja prava na suđenje u razumnom roku - navela je Janković.

Prvostepenom presudom od 5. marta, na koju su izjavljene žalbe, na jedinstvenu kaznu od 12 meseci kućnog zatvora osuđen je Jovanović zbog nasilničkog ponašanja prema novinarki i nanošenje teških telesnih povreda njenom ocu Zoranu i sestri Bojani.

Na po osam meseci kućnog zatvora osuđeni su Miloš Vučković i Nenad Nikolić dok je Goranu Iliću izrečena uslovna kazna od četiri meseca zatvora sa rokom provede od dve godine. Slađan Vasić je oslobođen optužbi.

Sud je tom presudom odbio i kontraoptužnicu koju su osuđeni podneli protiv porodice Janković.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu "Pržar" u Vranju.

Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru. Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kad je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres. Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Marija Janićijević, ali od 2014. do 2017, godine nije održano nijedno suđenje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track