RAT KOTORSKIH KLANOVA DO ISTREBLJENJA: Od početka godine BRUTALNO LIKVIDIRANO 10 pripadnika škaljarskog i kavačkog klana FOTO
Foto: Nemanja Nikolić

krvavi obračuni

RAT KOTORSKIH KLANOVA DO ISTREBLJENJA: Od početka godine BRUTALNO LIKVIDIRANO 10 pripadnika škaljarskog i kavačkog klana FOTO

Crna Hronika -

Da se rat kotorskih klanova - škaljarskog i kavačkog - ne smiruje, sudeći prema saznanjima istražitelja, potvrđuju i poslednja dva ubistva koja su se dogodila u Beogradu.

Istražitelji sumnjaju da su likvidacije Bojana Mirkovića u četvrtak u Belvilu i Aleksandra Šarca u oktobru u TC "Ušće", povezane s ratom klanova, te da su obojica bila bliska "škaljarcima". Od početka 2020, prema rečima našeg izvora, sukob dva klana poprimio je neslućene razmere, a od januara do danas ubijeno je 10 muškaraca širom Evrope.

Mirković likvidiran u podzemnoj garaži
Mirković likvidiran u podzemnoj garažifoto: Zorana Jevtić

- Godina je počela krvavo. U Beogradu je17. januara ubijen Marko Vuković, kum navodnog vođe kavačkog klana Radoja Zvicera. Dva dana kasnije, kako se sumnja, "kavčani" su uzvratili udarac i u Atini smaknuli Igora Dedovića, jednog od vođa škaljarskog klana, kao i njegovog saradnika Stevana Stamatovića - objašnjava izvor i nastavlja:

- U maju je u Kijevu pokušano ubistvo Radoja Zvicera, ali su atentatori omanuli, pa se on oporavio. U julu je usledio još jedan udarac za "škaljarce".

Šarac izrešetan u garaži TC Ušće
Šarac izrešetan u garaži TC Ušćefoto: Nemanja Nikolić

Na Krfu su izrešetani Damir Hadžić i Alan Kožar, koji su navodno učestvovali u organizaciji atentata na Zvicera. Kako naš izvor otkriva, rat se vodi do istrebljenja, pa su konkurenti, osim sa vođama i visokorangiranim članovima, počeli da se obračunavaju i sa nižerangiranim pripadnicima krimi-grupa.

- Ubijeni Šarac i Mirković su navodno sa nestalim Lazarom Vukićevićem i ubijenim Damirom Hadžićem nabavljali automobile za ubistva i pružali logistiku - kaže izvor iz istrage.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je "da je mafija povezana sa nekima iz države, kao i da je u pitanju veliki obračun krimi-grupa koji će država zaustaviti".

zlatko nikolić
zlatko nikolićfoto: Dado Đilas

- Očigledno su se uzburkali duhovi posle pokušaja ubistva u Kijevu - rekao je Vučić prekjuče na konferenciji za medije. Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da nije novina da su organizovani kriminal i pojedine državne strukture povezani.

- Nije tajna da mafijaši finansiraju pojedine političare, policajce, sudije. U svetu kriminala se obrće veliki novac, koji mora da se opere - kaže Nikolić, dok Božidar Spasić, bivši operativac DB, smatra da mafija uglavnom sarađuje sa službenicima i funkcionerima na lokalu.

 boža spasić
boža spasićfoto: Marina Lopičić

- Predsednici opština, lokalni policajci i političari od kriminalaca primaju poklone i mito za određene usluge. Kriminalci tako kupuju povoljnije placeve, benzinske pumpe, hotele, restorane i postaju legalni - kaže Spasić i objašnjava da je u sukob kotorskih klanova upletena i krvna osveta, kao i da se radi o pokretnim mafijašima.

- Raširili su se na više teritorija. Nisu stacionirani na jednom mestu, nego idu iz države u državu i svuda stvaraju svoje ogranke - rekao je on.

HRONOLOGIJA 1

Udar na "škaljarce" 2020.

foto: Privatna Arhiva

x 19. januar - Igor Dedović, jedan od vođa klana, i Stevan Stamatović, njegova desna ruka, izrešetani u Atini x 4. mart - Đorđe Božović nastradao u eksploziji automobila u Podgorici, bio blizak Stevanu Stamatoviću

foto: printscreen

x 2. jul - Miloš Peruničić, blizak Alanu Kožaru, ubijen u Marbelji na pešačkom prelazu

foto: Privatna Arhiva

x 23. jul - Alan Kožar i Damir Hadžić, visokopozicionirani pripadnici klana, izrešetani na Krfu x 15. oktobar - Lazar Vukićević nestao na Banovom brdu zajedno sa Adisom Spahićem i Damirom Hodžićem

foto: Printscreen Instagram

x 17. oktobar - Aleksandar Šarac ranjen u podzemnoj garaži u TC "Ušće", a preminuo nakon devet dana

x 21. oktobra - P. M. (19) uhapšen zbog sumnje da je u Kotoru hteo da ubije Jovana Vukotića, jednog od vođa klana

foto: Drustvene Mreže

x 12. novembar - Bojan Mirković ubijen u podzemnoj garaži u naselju Belvil na Novom Beogradu

HRONOLOGIJA 2

Udar na "kavčane"

x 17. januar - Marko Vuković, kum Radoja Zvicera, ubijen ispred škole na Bežanijskoj kosi u Beogradu

foto: Privatna Arhiva

x 13. februar - Šćepan Roganović likvidiran na stepeništu Kanli kule u Herceg Novom x 23. maj - Radoje Zvicer (37), vođa klana, preživeo atentat u Kijevu u Ukrajini

foto: detective-info.com.ua

Kako je sve počelo

Prvo ubistvo na Novom Beogradu!

Rat kavačkog i šklajarskog klana počeo je krajem 2014. u Valensiji kada je iz štek stana nestalo oko 300 kilograma kokaina. Do tada jedinstveni klan iz Kotora pocepao se na dva. Prvi koji je glavom platio nestanak kokaina bio je "škaljarac" Goran Radoman. Likvidiran je u februaru 2015, tri meseca nakon nestanka kokaina, u garaži zgrade na Novom Beogradu. Od tada do danas ubijeno je oko 50 ljudi, a bilo je i nevinih i slučajnih žrtava.

Jovan Vukotić

Policija odgovorna ako mi se nešto desi

foto: Privatna Arhiva

Crnogorski mediji su više puta pisali o saradnji pojedinih policajaca i državnih struktura iz te države sa kavačkim klanom, a o tome je govorio i Jovan Vukotić, navodni vođa škaljarskog klana. On je više puta isticao "da postoje kriminalci sa značkama, koji dojavljuju njegovo kretanje". - Od sada, ako mi se bilo šta desi, moja porodica i prijatelji smatraće policiju direktno odgovornom - rekao je Vukotić podgoričkim Vijestima nakon što je 21. oktobra sprečena njegova likvidacija.

Kurir.rs - Ekipa Kurira;

Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Marina Lopičić, Dado Đilas, Privatna Arhiva, detective-info.com.ua, printscreen, printscreen instagram,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track