Najnovije vesti

NOVI SAZNANJA U AFERI "KRTICA"! Policajci na visokim pozicijama čistili su teren za prljave poslove kavačkog klana
Foto: Marina Lopičić

skandal

NOVI SAZNANJA U AFERI "KRTICA"! Policajci na visokim pozicijama čistili su teren za prljave poslove kavačkog klana

Crna Hronika

Pripadnici MUP na visokim pozicijama čistili su teren za prljave poslove "kavačkog klana". Na taj način bili su im od velike pomoći u izvršenju brojnih likvidacija u ratu sa suprotstavljenim "škaljarskim klanom".

Velika prašina digla se tim povodom u MUP Srbije. Nezvanično se saznaje da je ministar policije Aleksandar Vulin dao instrukciju da se protiv svakog policajca koji bude uhvaćen u društvu nekog kriminalca pokrene disciplinski postupak.

Nakon svakog ubistva nekog pripadnika "škaljarskog klana" postavljalo se pitanje kako je zločin prošao skoro bez greške uprkos brojnim kamerama, javnim mestima na kojima je izvršen, očevicima koji su videli vozilo kojim su pobegle ubice. Odgovor znaju pojedini funkcioneri MUP.

- "Kavčani" nikada ne bi mogli da izvrše naručene likvidacije da u tome nemaju veliku pomoć policije, a tome svedoče i poslednji zločini u kojima su stradali "škaljarci" Aleksandar Šarac u tržnom centru "Ušće" i Bojan Mirković u naselju Belvil. Očigledno je organizatorima ubistava neko iz MUP pomagao. Neverovatno je da tolikim obiljem informacija raspolažu pripadnici klana, a da nemaju "javke" od najobaveštenijih, a to su neki policijski rukovodioci i visokopozicionirani operativci. Egzekutori su danima pratili kretanje žrtava i birali najpovoljniji trenutak za napad. Čistači su im omogućili bezbedno bekstvo s lica mesta do štek-stanova - saznaje Srpski telegraf iz izvora bliskih istrazi.

Osim kretanja meta, funkcioneri na visokim pozicijama u Ministarstvu unutrašnjih poslova pomagali su vođama "kavačkog klana" i u logistici oko brojnih zločina, ali i u distribuciji droge. Korumpirani pojedinci iz MUP bili su spremni na sve radi određene svote novca. Svojim saradnicima iz "kavačkog klana" često su čistili put i na taj način omogućavali da se kokain koji su prevozili nesmetano dostavi na određene adrese širom Srbije, ali i Balkana, pa je zato pod istragom i granična policija, u kojoj takođe ima prljavih policajaca - naglašava naš sagovornik.

Unutrašnja kontrola pokrenula je opsežnu istragu u kojoj češlja pripadnike MUP počevši od najkrupnijih zverki na rukovodećim pozicijama. Izvori navode da su neki policijski rukovodioci čak naređivali operativcima da im dostavljaju imena doušnika, a ta imena su potom prosleđivali "kavčanima". Naravno, iza toga su sledile likvidacije ili "nestanci" tih ljudi.

Srpski telegraf došao je i do dokaza u "aferi krtica" koji potvrđuje saradnju policije i kriminalaca u vidu fotografije na kojoj se, pored "škaljarca" Bojana Mirkovića, koji je ubijen 12. novembra, vide S.K., sin M. K., bivšeg načelnika Uprave policije, i A. P., inače Mirkovićev kum, obojica aktivni policajci, a koji su i suspendovani zbog sumnje da su bili podrška "kavačkom klanu". Sumnja se, naime, da je A. P. promenio stranu i napustio "škaljarce" i svog kuma.

Ovo je samo vrh ledenog brega jer se sumnja da najmanje 30 policajaca na visokim pozicijama direktno radi za mafijaške klanove. Tome treba dodati zasad nepoznat broj sitnijih saradnika iz MUP, kao i čitavu mrežu ljudi zaduženih za logistiku, nalaženje štek-stanova, nabavku vozila i oružja i skrivanje likvidatora posle zločina.

U borbi sa "kavčanima", ali i ostalim kriminalnim ekipama, posebnu ulogu dobiće radna grupa koja se upravo formira. Na čelu te grupe biće Bogdan Pušić, nekadašnji zamenik načelnika UKP, a činiće je nekolicina policijskih rukovodilaca, ali i eksperti drugih struka. Pušić se tokom karijere posebno bavio spornim velikim privatizacijama. Osnovni cilj radne grupe je suzbijanje korupcije. Paralelno sa internom istragom o umešanosti u prljave poslove "kavačkog klana", u MUP Srbije teče i reorganizacija.

 Kurir.rs/Srpski telegraf

 Foto Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...