Najnovije vesti

MOŽDA SAM I PRE UBIO, A NE SEĆAM SE: Jeziva odbrana IKONOPISCA koji je izmasakrirao baka Jelicu!
Foto: Kurir/M.S., Printscreen Facebook

strašno

MOŽDA SAM I PRE UBIO, A NE SEĆAM SE: Jeziva odbrana IKONOPISCA koji je izmasakrirao baka Jelicu!

Crna Hronika

Popio sam toga dana tri litra vina, nekoliko limenki piva, uzeo pet grama marihuane i 10 mililitara droge „dži“. Moje ponašanje nikada nije bilo destruktivno, uvek je bilo autodestruktivne prirode.

Da me je prethodnog dana policija u Raškoj kada sam obio prodavnciu pića zaržala 48 časova, ništa od ovoga se de bi desilo, jer sam planirao tih dana da se dobrovoljno prijavim za lečenje od alkoholizma. Ovako se na današnjem nastavku suđenja sramno branio ikonopisac Vladan Grahovac (27) iz Raške koji je osumnjičen da je svirepo ubio Jelicu Tatarovski.

Grahovac je optužen da je u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine brutalno ubio staricu Jelicu Tatarovski (82) iz Niša sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem iz koristoljublja u njenom stanu na Bulevaru dr Zoranana Đinđića u Nišu i nakon toga ukrao 760 evra. Nakon zločina on je pobegao za Beograd gde je uhapšen nekoliko dana kasnije.

foto: Kurir.rs/M.S.

Dr Veselin Pečenica predsednik komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu izjavio da je na osnovu analize ličnosti i sudskih spisa komisija veštaka zaključila da je ponašanje Grahovca “u značajnoj meri bilo racionalno” a kontrola postupaka pod “dominantnom voljom”.

Upitan od strane zamenika VJT Andrije Ivića da ako se uzme kao tačno da je Grahovac uzeo pomenutu količinu alkohola i droge, da li bi mogao da više puta ulazi u zgradu, presvlači se, izbegava kamere, odlazi u bolnicu pa u Beograd, dr Pečenica je istakao da bi se to sve sigurno odrazilo na njegovu motoričku sposobnost koja bi bila snižena.

- Obzirom da navodi da je konzumirao i drogu “dži” očekivalo bi se potenciranje dejstva alkohola jer sve deluje depresivno na centralni nervni sistem. Iz tih razloga mislimo da bi i druge sposobnosti okrivljenog bile kompromitovane, osim amnezije koju iznosi u svojoj odbrani. Kada je komisija radila prvi nalaz, pre iznošenja odbrane okrivljenog, ocenjeno je da u vreme izvršenja krivičnog dela nije bio neuračunljiv.

Nakon iznošenja odbrane evidentira se velika disproporcija između činjeničnog stanja i njegovog subjektivnog odnosa prema krivičnomm delu. Smatramo da isti ne bi bio sposoban da predmetno krivično delo učini s pretpostavkom da je konzumirao sve navedene supstance. Da je konzumirao sve navedeno bila bi neophodna hitna medicinska pomoć usled omamljenosti, sediranosti i pospanosti a motorički ne bi bio sposoban da preduzima sve radnje - objasnio je dr Pečenica.

Možda sam i pre ubio nekoga, al se ne sećam

Grahovac je u ranijoj odbrani pred sudom rekao da je kriv jer forenzičke dokaze ne može da ospori, ali da se ubistva ne seća jer mu se već dešavalo da ima crne rupe u pamćenju kada pomeša velike količine alkohola i droge. On je ispričao da ga je u mladosti otac brutalno prebijao a njegov prijatelj i silovao kada je imao 5.godina. Zbog trauma se odao alkoholu, drogama i prostituciji.

Kada je saznao da je HIV pozitivan krenuo je u Niš da se vidi sa bivšim partnerom i drugaricom ali su ga odbili, pa se napio i uzeo drogu „dži“ koja izaziva agresiju. Kako tvrdi, hteo je da skoči sa solitera, ali je onda izgubio pamćenje, a sledeće čega tvrdi da se seća je da je u autobusu sa Beograd sa zamotanom ruku.

- Ni na kraj pameti mi nije palo šta se desilo. I ranije mi se dešavalo da imam crne rupe u sećanju kada pomešam alkohol i narkotike. Možda sam ranije još nekoga ubio u takvom stanju, a da se ne sećam - naveo je Grahovac ranije u svom obraćanju pred sudom.

Sud je saslušao i savetnika odbrane dr Ćirića koji je izneo niz primendbi na nalaz veštaka Specijalne zatvorske bolnice iz Beograda, smatrajući da je nepotpun i sa “značajnim nedostacima”. On smatra da se razvoj ličnosti okrivljenog odvijao u nepovoljnim porodičnim okolnostima zbog brutalnosti koju je ispoljavao njegov otac a kasnije je u bio i seksualno zlostavljan u 5.godini što je dovelo do poremećaja – disharmonične neskladne ličnosti, na koji su se kasnije nadovezali I psihički poremećaji –depresija, za koju kaže da predstavlja privremeno duševno oboljenje, i zavisnost od psihoaktivnih susptanci.

Sud je prihvatio predlog advokata odbrane Jelene Arsić da se sasluša veštak Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Radovan Karadžić o tome koliko je povreda na telu starice bilo naneto dok je bila živa, sa koliko snage su nanete, kakva je njihova mehanika i intenzitet. Suđenje se nastavlja 21. decembra.

Kurir.rs/Blic

Foto  Kurir/M.S., Printscreen Facebook

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...