ZAMENJENA

U FUTOGU POSLEDNJI PUT IZREČENA SMRTNA KAZNA: Zločincu presudili zbog silovanja i ubistva devojčice (KURIR TELEVIZIJA)

Crna Hronika -

Poslednji slučaj kada je smrtna kazna izrečena u Vojvodini dogodio se 1998. godine u Futogu, a u pitanju je bilo ubistvgo tročlane porodice.

Ipak, kako kaže advokat Gvozden Grgur ta kazna nije izvršena.

- Ta kazna nije izvršena, jer je 2002. godine zamenjena za tada najstrožu kaznu zatvora u trajanju od 40 godina. Poslednji put smrtna kazna izrečena je 1992. godine u februaru u prostorijama okružnog zatvora u Somboru za lice koje je osuđeno pravosnažno za silovanje i ubistvo šestogodišnje devojčice.

Javnost je dosta podeljenja da li treba ponovo uvesti smrtnu kaznu ili ne, a s godinama čini se da je sve veće interesovanje javnosti da se smrtna kazna ponovo uvede.

Međutim, prema rečima advokata, jedno su želje građana Srbije, a drugo su porcesne mogućnosti da se takva kazna uvede u krivični zakonik. U vreme kada je smrtna kazna 2002. godine preinačena u zatvor od 40 godina, prema rečima advokata, nije postojala mogućnost za drugačije rešenje.

- Mislim da u to vreme nije bilo uslova za implementaciju te kazne, pa iz tog razloga, zakonodavac je pribegao ovom rešenju, odnosno predvideo je kaznu zatvora od 40 godina i nju uneo u zakon.

Doživotna kazna izriče se bez mogućnosti uslovnog otpusta za teško ubistvo, sliovanje, obljubu nad nemoćnim licem, trudnicom ili obljubu nad detetom, ako za poslednicu imaju smrt. Kazna smrti na teritoriji naše države postojala je skoro čitava dva veka. Međutim, potpisivanjem evropske konvencije o Zaštiti ljudskih prava i sloboda koja podrazumeva njeno ukidanje, onemogućeno je da ona ponovo bude na snazi.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track