Najnovije vesti

NISU ZNALI DA TREBA DA PRIJAVE POKLONE: Carinici sprečili pokušaj krijumčarenja robe vredne preko 8.000 evra
Foto: Carina Srbije

rekli da su to pokloni

NISU ZNALI DA TREBA DA PRIJAVE POKLONE: Carinici sprečili pokušaj krijumčarenja robe vredne preko 8.000 evra

Crna Hronika

Carinici su na aerodromu ''Nikola Tesla'' sprečili pokušaj krijumčarenja firmiranih tašni i kožne galanterije vrednih preko 8.000 evra, za koje su putnici tvrdili da ih nisu prijavili jer je reč o poklonima.

Naime, kada su letom iz Istanbula na beogradski aerodrom pristigli kineski državljani, 35-godišnji muškarac i njegova 27-godišnja saputnica, uputili su se ka zelenom kontrolnom prolazu kao da nemaju ništa da prijave.

Detaljnim pregledom koji je usledio, otkriveno je da ovaj par kineskih državaljana sa prebivalištem u Turskoj, sa sobom nosi dosta luksuznih stvari koje su propustili da prijave.

zaplena, Aerodrom Nikola Tesla, tašne, kožna galanterija
foto: Carina Srbije

Naime u prtljagu i kesama koje su nosili sa sobom, carinici su pronašli brendirane tašne i kožnu galanteriju čija vrednost prelazi 8.000 evra.

Prvo je kod muškarca pronađeno sedam ukrasnih traka, tri kožne tašne i tri kaiša, da bi u prtljagu njegove saputnice bilo otkriveno još tri kožne tašne i jedan kaiš iste marke.

Interesantno je da su putnici sa sobom nosili i originalne račune svih pomenutih tašni i kaiševa, pa se da videti da su neke od njih dostizale cenu i od po 1.700 evra, dok su kaiševi plaćani po 300 evra.

zaplena, Aerodrom Nikola Tesla, tašne, kožna galanterija
foto: Carina Srbije

Vrednost robe otkrivene u prtljagu muškarca procenjena je na preko milion dinara, dok je žena sa sobom nosila robu vrednu preko pola miliona dinara.

Na pitanje zašto nisu prijavili luksuzne stvari koje su poneli sa sobom, odgovorili su da nisu znali da to treba da učine jer se radi o poklonima koje su poneli prijateljima u Beograd kod kojih su krenuli u kratku posetu.

zaplena, Aerodrom Nikola Tesla, tašne, kožna galanterija
foto: Carina Srbije

Mnogi putnici ''zaboravljaju'' da su vredni pokloni takođe roba koja podleže istim propisima kao i bilo koja druga, zbog čega se mora prijaviti pri ulasku ili izlasku iz zemlje. Isto važi i za luksuzne predmete, čije neprijavljivanje na granici, a posebno na aerodromu, nije redak slučaj.

Podsećamo da putnici sa sobom mogu nositi i vredniju robu, ali ona (bez obzira na namenu) podleže naplati dažbina. Ukoliko neko nosi robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe, a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen takozvani skraćeni carinski postupak. Taj postupak se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od deset odsto i stopu PDV-a koja u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto. Ukoliko je roba vrednija od 3.000 evra, ona će biti ocarinjena u redovnom carinskom postupku.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...