UOBIČAJENA PRAKSA

LIKVIDACIJA SULJEVIĆA SAMO POČETAK "KRVAVE BAJKE"? Svedoci u strahu od OVK zbog "curenja" informacija iz Haga? (KURIR TELEVIZIJA)

Crna Hronika -

Misteriozna ubistva haških svedoka postala su uobičajena praksa. U svetu u kome se informacije plaćaju glavom, likvidacije zaštićenih i nezaštićenih svedoka teško je sprečiti.

Najnovija smrt bivšeg kosovskog policajca, koji je navodno komandovao zatvorom Prištine, gde je bilo oko 300 zarobljenih Srba, prema mišljenju stručnjaka, predstavlja samo početak "krvave bajke".

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božirdar Spasić navodi da "curenje" informacija o svedocima nije slučajno.

- Nakon razgovora istražitelji se vraćaju u Hag, gde procenjuju da li neko može biti svedok ili ne, ali iz onih podataka koji su svojevremeno "procurili" iz Haškog tribunala, međutim to je neko namerno dostavio dole na Kosovo, vidljivo je da je on bio predviđen za vrlo ozbiljnog saradnika - navodi Spasić.

Trgovina informacijama na Kosovu izuzetno je efikasne, te ju je stoga moguće sačuvati samo "dva minuta", kaže Spasić.

Rezultat svega toga je ubijanje preko 200 svedoka, ali i oko 15 svedoka koji su bili u režimu zaštite.

- U početku sam ja video neke šupljine u tom mehanizmu zaštite, jer recimo oni koji su mogli biti potencijalni svedoci oni su odlazili u Hag, gde bi ih tek tamo stavljali pod zaštitu - navodi Milovan Drecun predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju.

Samoubistva, mafijaški obračuni, stradanja u saobraćajkama, paravani su za likvidiranje onih koji odluče da govore protiv OVK. Postavlja se samo pitanje ko i kako treba da spreči ove likvidacije.

- Postoje specijalne policijske jedinice i u okviru Haga i u okviru KFOR-a, koje se brinu ne samo o zaštiti, već i o tome da niko ne sazna da je neko zaštićeni svedok.

I pored toga, bezbednost svedoka nije na zavidnom nivou. Iako se radilo na tome da svedoci i njihove porodice budu zaštićene, na razne načine pripadnici OVK su dolazili do njih.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track