OSVETA! SKOLETOVOG SINA UBILI ZBOG OČEVIH GREHA? Dva motiva likvidacije Zorana Uskokovića!
Foto: EPA/Miloš Vukadinović, Privatna Arhiva

ODMAZDA

OSVETA! SKOLETOVOG SINA UBILI ZBOG OČEVIH GREHA? Dva motiva likvidacije Zorana Uskokovića!

Crna Hronika -

Zoran Uskoković usmrćen je iz dva razloga - ili je pošao stopama svog oca, ili je likvidacija osveta zbog kriminalnih poslova Zorana Uskokovića Skoleta, umešanosti u Arkanovo ubistvo, kažu stručnjaci

Skoletov sin ubijen je zbog dva moguća razloga - ili je ušao u kriminalne vode i pošao stopama svog oca, ili je ova očigledna profesionalna likvidacija nastavak obračuna sa Skoletom, a moguće je da se radi i o osveti.

policija, Ubistvo
foto: Ana Paunković

Ovako za Kurir kažu sagovornici upućeni u zbivanja u beogradskom podzemlju nakon ubistva Zorana Uskokovića (22), sina pokojnog Zorana Uskokovića Skoleta, koji je povezivan sa smrću Željka Ražnatovića Arkana 2000. godine. Zoran je, inače, imao samo dve godine kada je njegov otac ubijen u aprilu 2000. godine, a javna je tajna da su za ovo ubistvo posle filmske jurnjave po Beogradu odgovorni pripadnici zloglasnog zemunskog klana, koji su tvrdili da je Skole umešan u ubistvo Arkana.

Danima praćen

- Zoran Uskoković verovatno je danima praćen. Ubica ili više njih znali su gde se kreće, čak i gde parkira automobil. Napadač je u petak oko 23.30 sačekao da Zoran izađe iz kola i krene prema zgradi. Mladić je upucan sa strane magacina supermarketa, na mestu na kom ga niko nije video sve do jutarnjih časova, kada su radnici došli na posao. Atentator mu je hladnokrvno prišao i ispalio mu dva metka u glavu - kaže sagovornik Kurira i dodaje:

- Ostaje da se vidi da li su kamere sa supermarketa ili okolnih zgrada zabeležile nešto.

On kaže da Zoran nije imao dosije u policiji i da se istražuje da li je bio s nekim u svađi i da li se bavio kriminalnim poslovima.

- Poznato je čime se bavio njegov otac i kako je stradao. Sigurno je da će se proveravati da li je ovo možda na neki način nastavak obračuna sa njegovim ocem i možda osveta - kaže on.

Boža Spasić, bivši pripadnik Državne bezbednosti, kaže za Kurir da je ubistvo dobro pripremljeno.

- Način na koji je ubistvo izvršeno nam govori da ovde nije reč o nekom ličnom problemu ili ljubavnoj drami. Postoje dve mogućnosti. Jedna je da Skole mlađi nije bio izuzetak od pravila i da je krenuo očevim stopama i umešao se u neke mutne poslove. Druga opcija je da je ovo nastavak obračuna s njegovim ocem i da je ubijen iz odmazde. Specifično je da je sin nastradao blizu mesta gde mu je ubijen otac i na sličan način - priča Spasić.

Harao po inostranstvu

- Čak pedeset procenata dece kriminalaca nastavi poslove svojih očeva, a iz toga se izvuku samo oni koji odu u inostranstvo i sklone se od takvog okruženja.

Spasić navodi da je Zoran Uskoković Skole karijeru počeo još kao maloletnik.

- On je bio poznat po razbojništvima i nasilju, imao je ekipu mladih koji su radili za njega. U to vreme je uglavnom harao po inostranstvu, a legenda kaže da je njegova zemlja bila Švedska, u kojoj navodno nema ozbiljnije vile koju nisu pokušali da obiju. Bio je čak u zatvoru u Malmeu, a pričao je posle toga da mu je tih šest meseci bilo kao na odmoru, pošto su u zatvoru imali televizor i frižider - priča Spasić.

NOVI DETALJI ISTRAGE

Zoranov ubica bio prerušen u starca

Ubica Zorana Uskokovića bio je maskiran u starca, nezvanično saznaje Kurir. Pretpostavlja se da mu je to znatno olakšalo prilazak žrtvi, a samim tim i likvidaciju.

- Ubica je držao štap u levoj ruci i šepao, a na licu je imao zapuštenu bradu i šešir na glavi. Išao je ka Zoranu, s kojim se sreo u prolazu između zgrada. Pošto je prolaz uzak, Uskoković je zastao da propusti muškarca, ne sluteći da on nije starac, već ubica koji će već sledećeg trenutka iz kaputa izvaditi pištolj i pucati mu u glavu - kaže izvor Kurira.

KOMENTARI KOMŠIJA I POZNANIKA

Zoran je s bakom išao crkvu

Nakon ubistva Zorana Uskokovića na portalu Kurira ostavljeno je dosta komentara u kojima su oni koji su poznavali porodicu ubijenog Zorana Uskokovića i njega navodili da nema nijedan razlog zbog koga bi ga neko ubio.

- Ovo je dete takoreći životarilo i vozilo auto s plastičnim felnama, toliko je bio „kriminalac“. Svako ko živi na Miljakovcu zna da je svake nedelje s bakom dolazio u crkvu kao dečak i nastavio kad je porastao, pomagao svešetniku. Bio je pobožan, miran, zaposlen i išao na studije.

- Veze nije imao s kriminalom, osim prezimena i očevog pedigrea. Ne znam koji to kriminalci studiraju, uz to još i rade i voze polovan auto od 1.000 evra, žive više nego skromno. Gre’ota božja da dete plaća ceh pokojnog oca i tračeva o ocu.

- Što je najgore, zaista je bio dete za primer. Nije krenuo očevim stopama, dete radilo i studiralo. Ni po čemu se nije izdvajao od običnog sveta, skroman, kuturan. Nije bio navijač...

DRAGAN NIKOLIĆ GAGI

Skole naredio ubistvo Arkana

Dragan Nikolić Gagi
foto: Dragana Udovičić

Dragan Nikolić Gagi je pre nekoliko godina u ekskluzivnoj ispovesti za Kurir potvrdio da su on i Zoran Uskoković Skole blisko sarađivali sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, kao i da je Skole postao toliko blizak s Arkanom da mu je Ražnatović dozvolio da se služi njegovim imenom. Gagi je iz zatvora Zabela, u kom služi kaznu za ubistvo Arkana, potvrdio da je Skole Ceci izjavio saučešće, ali je otkrio i da je Skole učestvovao u pripremi likvidacije. Na dan ubistva on je, prema Gagijevim rečima, bio u Nemačkoj i u telefonskom razgovoru insistirao da Arkan bude ubijen baš tog dana u hotelu.

​​​​​Kurir.rs/Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja