ITALIJANI KIPTE OD BESA ZBOG KAZNE SRBINU: Nikolić bezdušno ubio karabinjera, a 11 dana nakon izlaska sa robije PONOVO UHAPŠEN
Foto: AP

nagodba

ITALIJANI KIPTE OD BESA ZBOG KAZNE SRBINU: Nikolić bezdušno ubio karabinjera, a 11 dana nakon izlaska sa robije PONOVO UHAPŠEN

Crna Hronika -

Sud u Milanu prihvatio je nagodbu Srbina Remija Nikolića (25) da tri godine i dva meseca za krađe u luksuznim vilama u Italiji "odleži" u kućnom zatvoru.

Tamošnju javnost ovakva sankcija je šokirala jer je njegovo ime odranije poznato i vezuje se za ubistvo nedužnog policajca.

Remi Nikolić će kaznu u pritvoru služiti zbog dve krađe koje su se odigrale 22. februara 2020. godine, a krivična dela počinio je samo 11 dana po izlasku iz zatvora.

Mladi Nikolić ubistvo karabinjera Nikola Savarina počinio je 12. januara 2012. godine. Savarini, inače saobraćajni policajac, kobnog dana je pokušao da zaustavi vozilo u kom su bili Miloš Stižanin i Remi Nikolić koji je u tom trenutku bio maloletnik.

Pet i po godina u maloletničkom zatvoru

Upozorenje policajca da se zaustave su potpuno ignorisali, a onda su ga pokosili automobilom! Nesrećni čovek ostao je na mestu mrtav... Čak se na automobil u kom su bili zakačilo biciklo na kom je bio policajac, a koji je, kako je pisalo u optužnici, Strižanin kasnije bacio.

Prema ranijim navodima renomiranog italijanskog lista Korijere dela sera, Nikolić je policiji rekao da se uplašio hapšenja jer nije imao vozačku dozvolu. Kobne noći u automobilu se na mestu suvozača nalazio upravo Stižanin,koji ga je navodno podsticao da obori policajca.

Nikolić je u maloletničkom zatvoru proveo pet i po godina, a uslovna sloboda odobrena mu je 11. februara 2020. godine. Samo deset dana kasnije zajedno sa Martinom Jovanovićem i Alenom Đorđevićem opljačkao je dva stana, jedan za drugim, a odneli su dragocenosti vredne 200.000 evra!

"Presuda šamar porodici karabinjera"

Kako je ocenio Rikardo de Korato, bivši zamenik gradonačelnika Milana, sporazum o priznanju krivice je još jedan šamar porodici i rođacima Nikola Savarina.

- Teško je verovati u rehabilitaciju takvog zločinca koji je odmah nakon što je pušten iz zatvora u kom je bio zbog ubistva počinio dve krađe. To je groteska - rekao je Korato.

Nikolić je tokom razgovora sa nadležnima, iznoseći svoju odbranu, kazao da nikada nije bio osoba koja je nameravala nekoga da ubije.

Policija ga je ubrzo nakon toga privela zahvaljujući velikom broju snimaka sigurnosnih kamera na kojima se jasno vidi pljačkaški trojac. Uhapšen je u romskom kampu Korbeti gde je živeo sa porodicom.

"Voleo bih da radim, ali kad čuju moje ime..."

- Voleo bih da radim, ali kad čuju moje ime i prezime, svi odmah zatvaraju vrata. Osim izvinjenja nemam šta drugo da ponudim. Nisam želeo da oduzmem nečiji život - branio se Remi Nikolić pred italijanskim sudom.

Govoreći o pljačkama koje je počinio odmah nakon izdržavanja kazne, tvrdi da je to bila greška i da mu je žao što je ponovo dao ljudima priliku da o njemu pričaju. Dodao je kako se oduvek pitao na koji način će svojoj deci sutra objasniti detalje iz svog života.

- Sigurno nikada neću moći da im objasnim šta sam uradio. Ne znam kako ću im to saopštiti. Nisam bio savršen, ali nikada nisam hteo da ubijem nekoga. Nisam ga (policajca) poznavao i nikada mi ništa loše nije učinio. Imao sam 17 godina, bio sam dečak. Jesam li pobegao posle toga? Jesam. Jesam li vozio od svoje 12. godine? Jesam. Da li sam činio sitne krađe? Jesam. Ali nikada nisam hteo da oduzmem nečiji život - branio se Nikolić.

Nikolić je tokom iznošenja odbrane ranije ispričao da ga je na nezgodu i bekstvo podsticao Stižanin govoreći mu: "Idemo" u trenutku kad je policajac pokušao da ih zaustavi. Stižanin mu je još rekao da nemaju vremena da se zaustave i da pomognu pregaženom policajcu.

Strižanin uhapšen u Austriji

Miloš Stižanin je odranije poznat različitim evropskim policijama. Njemu su lisice stavljene na ruke najpre u martu 2012. u Beču u akciji pod kodnim nazivom "Fides".

U akciji, koju su zajednički sprovodile srpska Služba za borbu protiv organizovanog kriminala i austrijske "Kobre", privedena je sedmočlana kriminalna grupa koja je pokušavala da proda umetničke slike ukradene iz jednog zamka u Beču vredne 1,2 miliona evra.

Tada je uhapšen i vođa grupe, Marko Grinvald (42) iz Beograda, koji je takođe osumnjičen za pomaganje Nikoliću nakon ubistva u Milanu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track