PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI OTKRILI POMAGAČE BELIVUKA! Postaje jasno ko je u policiji omogućio uspon Veljinog klana!
Foto: AP/Darko Vojinović

istraga

PRISLUŠKIVANI RAZGOVORI OTKRILI POMAGAČE BELIVUKA! Postaje jasno ko je u policiji omogućio uspon Veljinog klana!

Crna Hronika -

Uhapšeni šef mafijaškog klana Veljko Belivuk, poznat kao Velja Nevolja, imao je razgranatu mrežu saradnika u državnim institucijama, među visokim funkcionerima i pripadnicima policije. Uz istrage monstruoznih zločina, iznuda, dilovanja, otmica, paralelno se prate i ispituju i Belivukovi pomagači u državnim strukturama, među kojima je i Goran Papić, bivši zamenik načelnika SBPOK, koji je direktno radio za Belivuka, vozio ga svojim automobilom.

"Papić je bio Veljina desna ruka i obezbeđivao mu je logistiku. Njihova saradnje išla je dotle da je Papić pomogao u skrivanju Belivukovih krivičnih dela. Njegovi ljudi su i posle njegove smene radili na zaštiti vođe najopasnijeg kriminalnog klana u Srbiji i koji su pre nekoliko dana pohapšeni", navodi izvor iz istrage koji dodaje da su prisluškivani razgovori nekih od šefova policije razotkrili Veljinu mrežu sardanika u bezbednosnim strukturama, prenosi Srpski telegraf.

Naime prvi policajci koji su pali zbog saradnje sa Belivukom su Predrag Lajić, bivši načelnik odeljenja za suzbijanje organizovanog krijumčarenja opojnih droga, i njegov kolega, takođe policajac, B. V. i to tako što su ih snimili prislušni uređaji koje je BIA postavila u stanu Belivuka. Oni su 4. februara poslati da izvrše pretres u Belivukovom stanu u sklopu akcije njegovog hapšenja, kada je priveden još 21 član osumnjičen da pripada njegovoj organizovanoj kriminalnoj grupi. I baš kada su Lajić i B. V. bili u stanu, snimljeni su kako razgovaraju.

Utvrđeno je posle da su zaista površno pretresli stan da ne bi pronašli predmete krivičnog dela, odnosno nisu želeli da prijave dokaze. Naknadnim pretresom policija je, naime, u istom stanu pronašla pištolj. Njih dvojica se terete i da nisu oduzela novac koji je pronađen u stanu prilikom pretresa iako je bio predmet krivičnog dela i naveden u naredbi o pretresanju.

Sprega korumpiranih policajaca i okorelih kriminalaca je upravo ono što će u narednom periodu biti prioritet Uprave kriminalističke policije (UKP).

"Ne postoji organizovana kriminalna grupa koja nije imala veze s ljudima u vlasti, pa tako i ova. Uporedo sa proverama svih njihovih aktivnosti rade se detaljne provere njihove povezanosti s predstavnicima države", rekao je načelnik UKP Bogdan Pušić.

Pod lupom su, kako saznaje Srpski telegraf, i pojedini policajci koje su snimile kamere kod Belivukovog bunkera na stadionu FK Partizan, gde su ulazili da bi se družili sa Veljom Nevoljom i njegovom ekipom, koja se tu okupljala pre upada specijalaca MUP.

"Istraga se grana i naviše ka drugim bivšim i sadašnjim policijskim rukovodiocima. Osnovano se sumnja da je Belivuk imao ozbiljne pomagače u mnogim policijskim jedinicama, naročito u SBPOK i među bivšim visokim funkcionerima koji su u vrhuncu slave umeli i te kako da se bahate. Od mesta gde su izlazili preko bahaćenja i luksuziranja do vozikanja preskupih limuzina. Svedoci su mnogobrojne kolege u MUP", priča upućeni izvor Srpskog telegrafa iz bezbednosnih struktura.

Ukazuje da ova akcija nije okončana hapšenjem Belivuka, njegove desne ruke Marka Miljkovića i ostalih članova klana:

"To su samo pipci mafije, radi se predano na prikupljanju dokaza, kao u slučaju Lajića i B. V. Očekujemo da će tek padati krupne zverke, saradnici Belivuka u državi, bez kojih ta grupa, prema definiciji, ne bi mogla da vrši ta krivična dela", rekao je Pušić.

Kurir.rs/Srpski telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track