ARSENAL ORUŽJA IZMEĐU ŠAPCA I LOZNICE: Kod starca (72) pronađen štek, proverava se da li je zaplena pripadala Veljinoj ekipi
Foto: Zorana Jevtić

nova saznanja

ARSENAL ORUŽJA IZMEĐU ŠAPCA I LOZNICE: Kod starca (72) pronađen štek, proverava se da li je zaplena pripadala Veljinoj ekipi

Crna Hronika -

Operativnim radom pripadnika Bezbednosno-informativne agencije i MUP Srbije na jednoj lokaciji između Šapca i Loznice pronađen je čitav arsenal oružja.

Otkrivene su i zaplenjene tri automatske puške sa sedam okvira, zatim 11 pištolja, tri krateža, karabin, snajper, prigušivač, razne vrste municije, dva nosača optike i sama optika..

Oružje je navodno pronađeno u domaćinstvu I. Đ. (72) u selu Debrc, kod Vladimiraca. Tokom pretresa stana i drugih prostorija otkrivene su duge i kratke cevi i ostala oprema. I. Đ. je uhapšen, a sudija za prethodni postupak Višeg suda u Šapcu odredio mu je pritvor do 30 dana. Tereti se za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Aleksandar Vucic, sednica saveta za nacionalnu bezbednost
foto: Zorana Jevtić

- Osumnjičeni se branio ćutanjem - rekao je Zoran Obradović, viši javni tužilac u Šapcu.

- Policija, po nalozima i instrukcijama VJT, nastavlja predan rad na tom predmetu. Cilj je da se ustanove sve okolnosti pod kojima su se naoružanje i municija, u ovakvoj količini, našli u domaćinstvu osumnjičenog. Svaki detalj je značajan, pa je rad na tom predmetu sveobuhvatan. Prikupićemo sve relevantne informacije koje će biti snažni dokazi na sudu, ali i da potpuno rasvetle kako se sve to našlo u kući tog meštanina Debrca.

Policajci su, kako se nezvanično saznaje i sami bili iznenađeni kada su došli do "vojnog majdana" u Debrcu. Niko od njih nije imao saznanja da se tolika količina oružja krije u domaćinstvu ovog starijeg čoveka.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja
foto: AP/Darko Vojinović

- Sama struktura onog što je zaplenjeno, od raznih vrsta oružja do raznih vrsta municije, jednostavno zahteva sveobuhvatnu istragu i analizu, jer je reč o ozbiljnim stvarima koje moraju, u doslovnom smislu, da se potpuno raščivijaju - smatraju upućeni.

- Neko je to oružje tu ostavio i verovatno uzimao po potrebi.

U selu niko nije sumnjao šta se nalazi u domaćinstvu uhapšenog meštanina, inače penzionera. Možda su, eventualno, znali samo neki od njegovih najbližih, ali i to, navode naši sagovornici, "sa malom verovatnoćom".

- Ni sa čin nije pokazivao da skriva toliko oružje, municiju, pa još prigušivače, što ne sluti ni na kakve dobre namere. Njegova odbrana ćutanjem još više na sve ovo baca sumnju - poručuju sagovornici.

Velja Nevolja, Veljko Belivuk
foto: Privatna Arhiva

Istraga proverava i operativni podatak da bi sa ovim arsenalom, na neki način, mogla da bude povezana kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mareta. Oni su, prema dosadašnjim saznanjima, na ovom području imali više štek-vikendica, gde su se skrivali, ali i upucavali oružje.

- Video-snimci kojima raspolaže istraga pokazuju da su Belivuk, Miljković i njihovi najbliži saradnici često boravili u ovim krajevima - navodi naš sagovornik.

- Na području Loznice imali su svoje jatake, ali i ljude koji rasturaju narkotike. U toku je prikupljanje svih informacija kako bi se razotkrilo da li imaju veze sa I. Đ., kod koga je pronađeno ovo oružje.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja