JEZIVI DETALJI ROBOVLASNIŠTVA U NIŠU: Uhapšeni bračni par držao u šakama i načelnika bolnice UZIMALI SU MU SVAKI DINAR
Foto: Ana Paunković, Ilustracija

istraga

JEZIVI DETALJI ROBOVLASNIŠTVA U NIŠU: Uhapšeni bračni par držao u šakama i načelnika bolnice UZIMALI SU MU SVAKI DINAR

Crna Hronika -

N. N, koji je zajedno sa svojom partnerkom, medicinskom sestrom u niškom Univerzitetskom kliničkom centru D. P. uhapšen zbog trgovine ljudima, čija je žrtva bio ugledni niški kardiolog J.G, lišen je slobode i pre mesec dana, ali zbog drugog lekara.

Kako je 19. februara saopštilo Više javno tužilaštvo u Nišu, načelnik Internog odeljenja Vojne bolnice u Nišu G. D. uhapšen je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja. Tereti se da je protivno naredbi upravnika Vojne bolnice, kojom je zabranjeno da se civilna lica pregledaju bez odgovarajućeg lekarskog uputa i bez plaćanja naknade, organizovao i lično obavljao lekarske preglede N. N. i većeg broja lica koje je on dovodio. Tada je uhapšen i N. N. i to zbog sumnje da ga je podstrekavao na ovo krivično delo.

Radeći na tom slučaju, istražni organi su navodno saznali da N. N. drži i J. G. kao roba.

- Ustanovljeno je da je N. N. lekaru Vojne bolnice dovodio neke pacijente i tražio da ih pregleda obećavajući mu finansijsku korist. Međutim, davao mu je samo manju sumu, dok je glavninu para zadržavao. Kad je lekar pokušao da se izvuče iz te priče, N. N. mu je predočio da je uzimao novac i da može snositi posledice ako se to sazna, tako da više nije imao kud, postao je njegova žrtva. Tokom rada sa njim, policija je došla do saznanja da G. D. nije jedini te da je J. G. još gore prošao - navodi izvor iz istrage.

Više javno tužilaštvo navelo je da su N. N. i D. P. od marta 2019. do marta 2021. eksploatisali J. G, primorali ga da napusti porodičnu kuću i živi na ulici, a ograničavali su mu i slobodu kretanja i komuniciranja sa drugim ljudima. Međutim, kolege J. G. iz niške bolnice kažu da je nezdrav odnos lekara i N. N. trajao mnogo duže, te da nikome nije jasno zbog čega je ovaj ugledni niški kardiolog sebi dopustio da dospe u tako strašan položaj.

- Potpisujem da to traje najmanje 10 godina. Taj čovek nije izbivao iz naše ustanove zbog našeg kolege. Nismo ni znali kako se zove, zvali smo ga "Ušati". Upadao je kod njega u posao kad mu se htelo, uopšte se nije osvrtao na to što smo mu skretali pažnju da mu tu nije mesto. Uživao je zaštitu našeg kolege i šetao se po ustanovi kao da je njegova. Znali smo da mu uzima novac, u kuloarima je nazivan "Bankomat Ušatog". Jednom sam došao na posao oko 4.15 sati izjutra i zatekao ga na klinici. Obojicu sam izbacio, zaista je takvo ponašanje bilo nedopustivo i za jednog i za drugog - priča jedan od lekara u niškoj bolnici.

Kaže i da su obaveštavali policiju da se nešto sumnjivo dešava između lekara i N. N, ali da za to nije bilo dokaza.

- Sumnjao sam da se bavi ucenama, ne samo J. G, već i drugih ljudi u bolnici. Konkretno za našeg kolegu znam da mu je davao novac neprestano, prodavao kola, ulazio u dugove, porodicu je napustio jer je bio potpuno pod njegovim uticajem. Skidam kapu policiji što je najzad tamo gde mu je mesto, treba da ga osude najmanje na 50 godina - dodaje sagovornik.

Iako su sumnjali da se sa J. G. nešto strašno dešava, jer su ga viđali na ulici neurednog u podgaženim cipelama, njegovi prijatelji nisu mogli ni da pretpostave koliko ga je daleko odvelo prijateljstvo sa N. N.

- To traje godinama, oni su jako dobri prijatelji, vrlo često su bili zajedno i uvek je izgledalo da N. N. u odnosu na lekara ima naredbodavni stav. Ne znamo zbog čega bi ovaj čovek, koji je izuzetan lekar specijalista, koji je obavljao rukovodeće poslove u niškog Kliničkom centru, dozvoljavao da se taj muškarac prema njemu tako ponaša. On je bio ugledan čovek, sa porodicom i potpuno je neobjašnjivo kako se našao u takvom položaju - navode izvori iz istrage.

Međutim, navodno je i nakon hapšenja J. G. je zadržao isti stav prema N.N.

- Oštećeni je toliko bio emotivno i psihički povređen, da se čak sve vreme nakon što je oslobođen pitao šta će biti sa njegovim mučiteljem. Izgledalo je da više brine za njega nego za sebe - kažu izvori upućeni u slučaj.

Pri takvom stavu je i dalje ostao i odbio da razgovara sa novinarima na tu temu.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track