JEDAN OD TROJICE ATENTATORA NA KAŠĆELANA POSTAO SVEDOK-SARADNIK: Otkrio istražiteljima ko je platio 500.000 evra za glavu vođe
Foto: Privatna Arhiva

istraga se nastavlja

JEDAN OD TROJICE ATENTATORA NA KAŠĆELANA POSTAO SVEDOK-SARADNIK: Otkrio istražiteljima ko je platio 500.000 evra za glavu vođe

Crna Hronika -

Pripadnik kriminalne grupe, koja se sumnjiči da je 22. januara planirala da eksplozivom raznese Slobodana Kašćelana u Podgorici, odlučio je da sarađuje sa tužilaštvom

Jedan od trojice pripadnika kriminalne organizacije koja je, kako se sumnja, 22. januara planirala likvidaciju Slobodana Kašćelana, jednog od navodnih vođa kavčakog klana, dobio je status zaštićenog svedoka, prenosi Dan.

Njega je u subotu saslušao sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović. Podsetimo, Kašćelan je 22. januara trebalo da se pojavi na suđenju u Višem sudu u Podgorici, gde mu se sudi zbog pranja para, ali je ono otkazano. Pakleni plan ove grupe bio je da aktiviraju eksplozivnu napravu koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili za krov. Uhapšeni D. I., M. M. i H. T. sumnjiče se da su krili eksploziv koji nisu uspeli da iskoriste u pokušaju ubistva tog dana, pa su nameravali da ga prebace do Bara.

Satima saslušavan

- Svedok-saradnik je saslušavan satima u prisustvu branioca. Sve što je ispričao je pod velom tajne. Svi su obavezni da čuvaju podatak o identitetu ovog lica - kaže izvor Dana.

Akter pokušaja likvidacije Kašćelana, prema rečima njihovog izvora, do detalja je ispričao njihov plan.

- Svedok je rekao apsolutno sve o pokušaju ubistva "kavčanina", ko ih je organizovao, kakav je bio plan, pa plan bekstva i koliko bi novca dobili. Sumnja se da je glava Kašćelana plaćena pola miliona evra. Istražitelji su saznali da je kriminalnu grupu iz zatvora u Spužu organizovao Janko V., koji se dovodi u vezu sa škljaraskim klanom - kaže izvor i dodaje:

- Janko V. se dovodi u sumnju da je istog dana organizovao i drugu ekipu, koja je planirala da na aerodromu u Tivtu, ubije sada već uhapšenog Veljka Belivuka i Marka Miljkovića Mareta, koji su navodno vodili beogradsku ispostavu kavačkog klana.

Bila bi katastrofa

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je crnogorskim medijima da bi bila velika šteta da je bomba eksplodirala, jer je bila ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smešteno 3,2 kilograma plastičnog eksploziva.

- Ona je ručno rađena i bila je toliko jaka da bi ubistvo realizovano na semaforu ili negde na ulici bilo katastrofalno. Njeno dejstvo je najmanje 100 metara u prečniku od mesta eksplozije - objasnio je Katnić.

(Kurir.rs - Ekipa Kurira / Foto: Privatna Arhiva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track