NASLEDNIKA VELJE NEVOLJE ČUVAJU DEA I CIA: Džoni sa Vračara učestvovao u ubistvu škaljaraca u Atini, pa se sakrio u Španiju!
Foto: Stefan Stojanović MONDO, RAS/Djordje Kojadinović

sada je na slobodi

NASLEDNIKA VELJE NEVOLJE ČUVAJU DEA I CIA: Džoni sa Vračara učestvovao u ubistvu škaljaraca u Atini, pa se sakrio u Španiju!

Crna Hronika -

Beograđanin Nikola Vušović Džoni (31), kog su srpske bezbednosne službe početkom marta locirale u Dominikanskoj Republici, u jednom imigracionom centru, pušten je na slobodu, a prema pisanju beogradskih medija navodno mu leđa čuva upravo američka tajna služba.

Kako pišu beogradski mediji, postoje indicije da Vušovića štiti američka tajna služba, navodno da bi se sprečilo curenje informacija o švercu droge iz Dominikanske Republike u zemlje Balkana.

Kako je Božidar Spasić, bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti, navodi da leđa takovanog Veljinog naslednika najverovatnije čuva američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), piše "Alo!".

Nikola Vusovic Dzoni, Veljko Belivuk
foto: RAS/Djordje Kojadinović, Zorana Jevtić

- CIA u Dominikanskoj Republici vodi glavnu reč. Nije isključeno da je puštanje Vušovića na slobodu rezultat dogovora te obaveštajne agencije sa određenim narko-kartelima, jer je Vušović uhapšen po nalogu Odeljenja za suzbijanje droge (DEA). Ako uzmete u obzir kriminalno-političke elemente, CIA ima tu moć da spreči izručenje, pusti uhapšenog iz zatvora ili da na bilo koji način omogući da lice sa poternice nestane bez traga. Ne bi bilo iznenađujuće da Vušović bude sakriven na nekoj drugoj lokaciji - objasnio je Spasić.

CIA VUŠOVIĆU NUDI POSAO?

Boža Spasić je još naveo da ovo nije prvi put da američke službe kontrolišu kriminal u Srbiji.

- Obaveštajne službe srpsko podzemlje ikoriste za svoje prljave poslove. Nikoli Vušoviću će sada najverovatnije da ponude neki drugi posao - naveo je Spasić.

Kako se dogodilo da se Vušović, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, nađe na slobodi, enigma je i za našu policiju.

O ovome je u ponedeljak govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

- Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović DŽoni u Dominikanskoj Republici, jedan od naslednika vođa "kavačkog klana". Bio je u ekstradicionom pritvoru. E, on više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti - naveo je Vučić.

Vode Atlantskog okeana oko Dominikanske Republike postale su važno mesto gde se obavlja pretovar velikih količina kokaina, koje idu iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi. Ti kanali, ali u suprotnom pravcu, služe i za prebacivanje novca, kojim se kupuje droga, ali i kojim se begunci od zakona sa falsifikovanim dokumentima prebacuju u Latinsku Ameriku na "rad". Po svemu sudeći takav je bio i Vušovićev plan.

Prema saznanjima, Ludi ili Ćopavi Džoni, kako su ga zvali najbliži, poslednjih nekoliko meseci, tačnije od sredine prošle godine, krio se na teritoriji Španije. Prema operativnim podacima policija regiona, on je sa još najmanje trojicom saradnika (jedan od njih je Luka Cerović) učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića, navodno, jednog od vođa "škaljarskog klana" i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, u Atini januara prošle godine.

- Imali smo operativne podatke da se Vušović krije u Španiji. Koristio je nekoliko falsifikovanih dokumenata, a njegov trag smo pratili i kada je krenuo ka Dominikani. O tome smo obavestili partnersku službu i on je lociran i uhapšen. Stavljen je u imigracioni centar i čekalo se da bude izručen Srbiji. Sve vreme smo tražili podatke o toj osobi za koju smo pouzdano znali da je Vušović, ali su tamošnje vlasti otezale sa odgovorom. Onda je iznenada nestao. Navodno, ne znaju šta se desilo - navodi izvor.

Kako je uspeo da umakne čak i DEA ostalo je nepoznanica. Operativna saznanja govore da je on važna karika u organizovanju krijumčarenja kokaina za "kavački klan", čiji je navodni vođa Radoje Zvicer. Iz tog razloga je iz Španije prebačen na Karibe, kako bi mogao da osposobi nove rute šverca ka Evropi.

Ko je Vušović?

Vušović, inače, slovi za jednog od najbrutalnijih članova kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića, kome su čak i drugovi zbog surovosti dali nadimak Ludi Džoni.

Marko Miljković
foto: Dado Đilas

- Vušoviću je, zapravo, pravi šef u ovom trenutku Radoje Zvicer, kao i Belivuku i Miljkoviću. Zajedno su u poslovima sa drogom, ali, kako se sumnja, i sa likvidacijama. Ispituje se njegova uloga u masakru u atinskom restoranu. Tada je u Atini navodno bio i Belivuk. Jednog od ubica, koji su zapucali, očevici su zapamtili i opisali kao mladića sa čudnim, šepajućim hodom. Tako se upravo Vušović kreće - navodi sagovornik blizak istrazi.

Ovaj Vračarac je imao problema sa hodom posle pucnjave u kojoj je ranjen. Njega je, posle kraćeg sukoba, u noge pogodio Lazar Vukićević sa Vračara, koji je nestao sredinom oktobra prošle godine u Beogradu.

Inače, Vušović je punio stupce "crne hronike" još od davne 2010. kada je uhapšen sa Aleksandrom Stankovićem (ubijen oktobra 2016). Stanković je u to vreme predvodio jednu od Partizanovih navijačkih frakcija. Pored Vušovića, lisice su stavljene i tada maloletnom Luki Ceroviću, koji mu je sada jedan od najbližih ljudi, kao i još nekolicini osoba. Bili su osumnjičeni za držanje i rasturanje narkotika, kao i za ilegalno oružje i eksploziv.

Blizak saradnik Zvicera

Nikola Vušović, zvani Džoni, koji iinače važi za saradnika kavačkog klana u Beogradu, navodno je nameravao da sa svojom grupom preuzme prljave poslove Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja. Kako je za njim bila raspisana crvena poternica, Srbija je tražila hitno izručenje, jer je postojala bojazan da bi mogao da pobegne iz imigracionog centra.

Radoje Zvicer
foto: detective-info.com.ua

Njegova kriminalna organizacija je tokom godina navodno potpala pod okrilje kavačkog klana. Sumnja se da je Vušović, kao i Belivuk, saradnik Radoja Zvicera, jednog od vođa kavačkog klana. Navodno, Zvicer je nakon pritvaranja Belivuka izgubio najvažnijeg i najjačeg beogradskog saradnika, ali ne i jedinog. Odmah je angažovao ekipu za odmazdu, i to ekipu s Vračara, kojom rukovodi Džoni. Izvori otkrivaju da je ekipa Džonija s Vračara veoma brutalna i surova, a sumnja se da su oni odgovorni i za postavljanje eksploziva pod automobil Lazara Vukićevića.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track