ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN O SLUČAJU LEČIĆ-ISAKOVIĆ: Krivična dela prijavite tužilaštvu i policiji, a ne medijima!
Foto: Zorana Jevtić

reagovanje

ADVOKAT ZORA DOBRIČANIN O SLUČAJU LEČIĆ-ISAKOVIĆ: Krivična dela prijavite tužilaštvu i policiji, a ne medijima!

Crna Hronika -

Posle ispovesti glumice Merime Isaković, koja je u medijima optužila kolegu Branislava Lečića da je pre 43 godine pokušao da je siluje, advokat Zora Dobričanin Nikodinović apelovala je da se priče o navodnim silovanjima objavljuju isključivo kada dolaze od zvaničnih organa gonjenja.

- Krivično delo silovanja kao i sva druga krivična dela protiv polnih sloboda i uopšte sva krivična dela se prijavljuju policiji i tužilastvu, a ne medijima i na društvenim mrežama. Svi smo osetljivi, posebno na ta krivična dela s elementima nasilja, ali baš zato ne treba da dođemo u situaciju da se ugasi empatija prema pravim žrtvama tih krivicnih dela - kaže Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir i dodaje da se plaši da ćemo učestalim navodima o silovanjima svi oguglati na njih.

Merima Isakovic
foto: Printscreen YouTube

- Ovo kod nas u poslednje vreme sve postaje gladijatorska arena, rijaliti sa teškim posledicama, kako po one koji su oklevetani u javnosti, tako je to opasno i po mentalno zdravlje građana. Ovim pričama o navodnim silovanjima pre više od deceniju i za vreme Tita, bojim se da ćemo svi oguglati, postati tolerantni prema tom i takvom krivičnom delu i bojim se da ćemo loše odreagovati onda kada zaista budu postojali nesporni dokazi da se neko krivično delo silovanja zaista i desilo, kao u priči iz čitanke o čobaninu i vukovima - dodaje ona.

Branislav Lečić
foto: Zorana Jevtić

Zora Dobričanin Nikodinović navodi i da moramo poštovati žrtve, ali i da kada su u pitanju potencijalno osumnjičeni, moramo poštovati prezumpciju nevinosti, koja je osnovna pretpostavka pravne sigurnosti kao tekovina demokratskog društva.

- Ne sme se primenjivati linč i osuda pre optužbe i pre presude, jer se u civilizovanom svetu suđenja obavljaju u sudnici, preduzima se krivično gonjenje ako postoji neophodan stepen sumnje, a ne vrsi se progon kao u primitivnim zajednicama - kaže Dobričanin Nikodinović za Kurir.

(Kurir.rs/J. S./ Foto Zorana Jevtić, Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track