Euleks: Bulatoviću 15 dana pritvora

Euleks: Bulatoviću 15 dana pritvora

Crna Hronika -
Kosovski Srbin osumnjičen za ratni zločin

PRIŠTINA - Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je danas da je Aleksandar Bulatović, koji je uhapšen u ponedeljak na administrativnom prelazu Merdare, osumnjičen da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva 1999. godine u Kosovu Polju.

Gudeljevićeva je rekla da slučaj istražuje Euleksov tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova, i navela da je Bulatović uhapšen na osnovu naloga koji je izdao Euleksov sudija 14. januara 2009. godine.

"Osumnjičeni se tereti po jednoj tački optužnice za ratne zločine protiv civilnog stanovništva za incident koji se dogodio aprila 1999. u Kosovu Polju", rekla je portparol Euleksa.

Međunarodni tužilac Euleksa Čarls Hardavej odredio je sinoć pritvor od 15 dana Bulatoviću, izjavio je njegov advokat Miodrag Brkljač. Bulatovića je uhapsila kosovska policija u ponedeljak na administrativnom prelazu Merdare, kada je je ulazio na Kosovo.

Brkljač je rekao da je Bulatovića uhapsila kosovska policija zbog sumnje da je 8. aprila 1999. godine na Kosovu, sa još dvojicom ljudi, učestvovao u ubistvu kosovskog Albanca Đeljadina Idrizija.Sudu ga je prijavio njegov prvi komšija Bajram Šalja, koji ga tereti i koji ga direktno inkriminiše kao čoveka koji je sa još dvojicom drugih ljudi izvršio ubistvo Idrizija, kazao je njegov branilac.

"Optužba je vrlo ozbiljna. Pod optužbom su još dve osobe čiji identitet ne mogu da navedem jer su na poternici", rekao je Brkljač i ocenio da je određivanje pritvora u trajanju od 15 dana čudno.

Brkljač je rekao da se u praksi nije sretao sa ovolikim određivanjem pritvora, navodeći da je "pritvor ili kućni ili od mesec dana" i da je on tražio da mu se odredi kućni pritvor.

Bulatović je putovao u tazbinu kod ženinih roditelja, gde je godinama išao mnogo puta, a na Merdaru je uhapšen u svom automobilu, u kojem je bio sa prijateljem.

U poslednjih 10 godina Bulatović je iz Niša, gde živi, na Kosovo dolazio najmanje nekoliko puta mesečno i do sada nije imao nikakvih problema. Bulatović je otac troje dece i po profesiji je automehaničar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track