NOVA HAPŠENJA POLJOPRIVREDNIKA: Još 10 osumnjičenih za prevare za subvencijama
Foto: T. Ilić

oštetili državni budžet

NOVA HAPŠENJA POLJOPRIVREDNIKA: Još 10 osumnjičenih za prevare za subvencijama

Crna Hronika -

Još 10 osumnjičenih da su prevarom, odnosno falisifikovanom dokumentacijom dobijali sredstva iz budžeta, odnosno od Ministarstva poljoprivrede, uhapšeno je jutros po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Oni se sumnjiče da su na taj način oštetili državni budžet za oko 15 milion dinara.

Akcija je sprovedena u saradnji sa Policijskom Upravom za grad Beograd, Upravom kriminalističke policije i Upravom za agrarnja plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Pre dve sedmice uhapšeno je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koji su prevarom, na isti način, oštetili budžet za više od 20 miliona dinara.

U saopštenju tužilaštva precizira se da je dežurni zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu odredio zadržavanje do 48 sati osumnjičenima B.M., B.C, Z.I, D.T, B.S, S.A, S.M, M.P, S.D. i M.D. zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivicna dela falsifikovanje isprave i prevara.

Oni će sutra biti saslušani u tužilaštvu.

Tužilaštvo precizira da je do realizcije njihovog procesuiranja došlo po prethodno podnetoj krivičnoj prijavi protiv NN lica zbog falsifikovanje isprave, a nakon višemesečne saradnje Ministarstva poljoprivrede, Uprave za agrarna plaćanja i MUP-a, PU za grad Beograd, UKP-a i Odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, te da su prikupljeni dokazi iz kojih proizilaze osnovi sumnje da se u radnjama osumnjičenih stiču svi bitni elementi krivičnih dela za koja se terete.

B.M, B.C, Z.I, D.T, B.S, S.A, S.M, M.P, S.D. i M.D. se sumnjiče da su kao vlasnici poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Srbije lažnim prikazivanjem činjenica da su kupili različite poljoprivrene mašine i mehanizaciju, te izvršili plaćanje navodno kupljene robe, Upravi za agrarna plaćanja na osnovu toga podneli Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljuprivredne proizvodnje biljnih kultura.

Na osnovu tako lažno prikazanih činjenica doveli su u zabludu radnike Uprave, koji su rešenjima usvajali njihove zahteve za ostavrivanje prava na podsticaj, te nalozima za plaćanje isplatili osumnjičenima tražena sredstva, čime je oštećen budžet Republike Srbije u iznosu oko 15 miliona dinara.

U zavisnosti od odbrane osumnjičenih koju sutra budu izneli na saslušanju, kao i od činjenice da li se radi o licima koja su ranije osuđivana, tužilaštvo će nakon saslušanja predložiti da se im se odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

U toku istrage tužilaštvo će ispitati svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, ukoliko bude potrebno odrediti ekonomsko-finansijska veštaćenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice ili o obustavi postupka, precizira se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track