Najnovije vesti

CRNOGORCI KOJIMA SE SUDI U SAD ZA ŠVERC 20 TONA KOKAINA: Klanovi su nas ucenjivali, ne smemo da kažemo ko su oni
Foto: Youtube prtscr / NBC News

strah

CRNOGORCI KOJIMA SE SUDI U SAD ZA ŠVERC 20 TONA KOKAINA: Klanovi su nas ucenjivali, ne smemo da kažemo ko su oni

Crna Hronika
18:34h

Najveća zaplena kokaina u istoriji američke carine, kada je na brodu "Gajen" čiju posadu su uglavnom činili Crnogorci, dobiće i svoj sudski epilog, koji ne izgleda povoljno po pomorce.

Naime, crnogorski pomorci koji su pre skoro dvije godine uhapšeni u Filadelfiji u Sjedinjenim Američkim Državama zbog šverca 20 tona kokaina priznali su krivicu, ali tvrde da su na šverc narkotika pristali jer su strahovali da će u suprotnom ozloglašena kriminalna grupa nauditi njima i članovima njihovih porodica. To su preneli američki mediji, prenoseći prvi put javno objavljene podatke o ovom sudskom sporu pred tamošnjim sudskim organima, piše podgorički Dan.

Dugo iščekivani detalji pojavili su se u objelodanjenim presudama koje su izrečene kada su neki od sada već osuđenih pomoraca priznali krivicu.

Priznajući krivicu, okrivljeni su naveli da su na šverc droge pristali i zbog loše finansijske situacije, a učešće u ovom nezakonitom poslu omogućavalo im je da obezbijede egzistenciju porodicama.

Za jedan posao, kako su objasnili njihovi branioci, primali su više od mesečne zarade na regularnim poslovima koje su obavljali. Ipak, iz straha od šefova, pristali su i na pomaganje u švercu 20 tona kokaina koji je zaplenjen u Filadelfiji. Kako su neki od okrivljenih ispričali u sudnici, a prenosi američki portal Inquirer, na ovaj posao su pristali iz straha šta će se dogoditi ukoliko to odbiju.

Američko tužilaštvo je prigovorilo ovakvim tvrdnjama. Smatraju da ne stoje navodi da se radi o prinudi i bilo kakvom strahu, budući da su za pomoć u utovaru kokaina moreplovci dobijali i po 4000 eura. Ipak, prema pisanju pomenutog medija, priča o strahu od ozloglašenih kriminalnih grupa nije se našla samo u izjavi jednog okrivljenog, već nekoliko njih, ali i u sudskim spisima.

Ipak, okrivljeni nisu navodili imena nalogodavaca ovog nezakonitog posla, mada se u regionalnim medijima moglo pročitati da su najverovatnije jedan od dva moćna kotorska narko-klana, kavački ili škaljarski. Za njjih se inače zna da ucenjuju i pritiskaju svoje sugrađane pomorce. Navodno mnogi Kotorani više ne žele da budu posada na teretnim brodovima, već prelaze na turističke kruzere, iako je plata manja.

Jedan od branilaca u ovom predmetu, advokat Denis Bojl, kazao je na suđenju da je šverc rekordne količine kokaina organizovala nasilna balkanska banda sa dubokim pipcima u mjestu u kojem su živjeli neki od okrivljenih.

Rekao je i da su porodice osumnjičenih imale problema kada su crnogorski mediji netačno objavili da neki od njih sarađuju sa američkim istražnim organima i da su bili prinuđeni da se kriju. Kako prenosi portal Inquirer, članovi porodica nekoliko okrivljenih potvrdili su ove navode u mejlovima koji su poslati ovom mediju.

“Te kriminalne organizacije su velike, moćne i opasne. Ljudima nije jednostavno da odbiju kada od njih zatraže da nešto učine”, kazao je Bojl u sudu.

Poslkednja javnosti poznata presuda u ovom slučaju izrečena je Vladimiru Pendi (28), koji je osuđen na pet godina i deset meseci zatvora zbog pomoći prilikom utovaranja i sakrivanja kokaina na brod MSC Gajan. Prema navodima pomenutog portala, on je kazao da želi da se što pre vrati u Crnu Goru kod svoje porodice i da se više neće baviti nezakonitim radnjama.

Mediji su ranije objavili da je Aleksandar Kavaja (27) priznao da je za učestvovanje u međunarodnom švercu 20 tona kokaina dobio 50.000 eVra. Ni on nije saopštio imena saradnika i šefova kriminalnog klana, ali je naveo da su još trojica angažovana u Crnoj Gori za ovaj posao.

Takođe, ranije je objavljeno da je o ulozi u krijumčarenju droge zaplenjene u Filadelfiji pričao i Nenad Ilić.

Američki mediji podsećaju da je u pitanju rekordna zaplena kokaina u toj zemlji, ali je do sada čitava istraga bila pod velom tajne iako su osumnjičeni članovi posade uhapšeni još u julu 2019. godine, a ta vest odjeknula je širom zemlje.

Federalno tužilaštvo koje vodi predmet u ovom slučaju nedavno je prvi put javno saopštilo da je čak osam članova posade broda priznalo krivicu. Ipak, svi podaci o tome ko je priznao krivicu i šta su tom prilikom navodili, kao i da li su im izrečene kazne i kakve su kazne u pitanju, nisu obelodanjeni.

Postupak se vodi i protiv šefa posade broda Boška Markovića (39), oficira Ivana Đuraševića (31), inženjera Nenada Ilića (41) i Stefana Bojevića (29) iz Srbije. Optuženi su i Samoans Fonofavae Tiasaga (29) i Laauli Pulu (34), koji su osuđeni na po pet godina zatvora.

Oni su uhapšeni kada su američke vlasti kontrolisale teretni brod MSC Gajan, na koji je prethodno čamcima utovaren kokain. Droga je bila namenjena za istovar u holandskoj luci Roterdam.

Kurir.rs/Dan

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja