BIO JE ISTI ARKAN, ALI JOŠ OPASNIJI, LIKVIDIRAN JE U PRVOJ SAČEKUŠI! Rubežić nije imao prijatelje, svi su ga se bojali u podzemlju
Foto: Printscreen Facebook

ZVALI SU GA BALKANSKI DAČ ŠULC

BIO JE ISTI ARKAN, ALI JOŠ OPASNIJI, LIKVIDIRAN JE U PRVOJ SAČEKUŠI! Rubežić nije imao prijatelje, svi su ga se bojali u podzemlju

Crna Hronika -

Beogradski kriminalac, inače rođeni Pećanac sa Kosova Ranko Rubežić, poznat i pod nadimkom balkanski Dač Šulc, bio je strah i trepet u Beogradu osamdesetih godina prošlog veka.

Svojom pojavom, a kasnije i pogibijom, predstavlja raskrsnicu u beogradskom podzemlju i ulazak u krvave devedesete godine, kada su sačekuše bile praktično normalna pojava. Priča se da je bio veoma surov i beskrupulozan.

- Nije imao prijatelje, svi su ga se bojali, bio je strah i trepet u podzemlju Belgije, Holandije i Austrije, a u svetu van organizovanog kriminala u Italiji izazivao je jezu - piše na Fejsbuk stranici "Puls asfalta".

Zbog ucenjivanja vlasnika restorana u Nemačkoj, odležao je pet i po godina zatvora, a posle raznih kriminalnih operacija po Evropi, vratio se u Jugoslaviju 1981. godine.

Ranko Rubežić

- Nastavio je sa reketiranjem sitnih lopova, džeparoša, pljačkaša, narko dilera i prostitutki. Bio je sklon ekscesima bez potrebe. Maltretirao je slučajne prolaznike, obične goste po restoranima.

Godine 1984, posle svađe sa Đorđem Božovićem Giškom, upucan je u grudi. Uspešno je operisan, ali je ostao bez jednog plućnog krila.

Ubijen je u prvoj organizovanoj sačekuši na beogradskom asfaltu 19. februara 1985, u 33. godini. Zasedu Ranku Rubežiću kod kapije Beograda na Konjarniku napravili su Dragan Popović Dadilja (ubijen 18.jula 1995), Milovan Vujisić Vuja, Boris Petkov (umro prirodnom smrću) i Bojan Petrović (ubijen 1. marta 1998.)

Ranko Rubežić
foto: Nebojša Mandić

Sa sobom je uvek nosio odšrafljenu ručnu bombu (kao i amerčki gangster Dač Šulc) , magnum, a vrlo često i skraćenu pušku izraelske proizvodnje za ulične borbe, "uzi". Likom je podsećao na Željka Ražnatovića Arkana iz mlađih dana, a priča se da je celo jugoslovensko podzemlje odahnulo kad e ubijjen nepredvidivi i surovi Rubežić.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track