OPET UKINUTA ODLUKA O IZRUČENJU CVETANA VASILEVA: Bugarski tajkun se predao u Beogradu, za njim bila raspisana poternica
Foto: Marina Lopičić

apelacioni sud

OPET UKINUTA ODLUKA O IZRUČENJU CVETANA VASILEVA: Bugarski tajkun se predao u Beogradu, za njim bila raspisana poternica

Crna Hronika -

Apelacioni sud u Beogradu ponovo je ukinuo prvostepenu odluku iz septembra 2020. godine, kojom je bilo utvrđeno da su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje bugarskog biznismena Cvetana Vasileva pravosudnim organima Bugarske, koja protiv njega vodi postupak zbog pronevere.

Ovom odlukom od 10. maja, predmet je vraćen Višem sudu u Beogradu na ponovno odlučivanje, precizirala je za Tanjug portparolka suda Mirjana Miljić.

Apelacioni sud smatra da je izreka prvostepenog rešenja nerazumljiva i međusobno protivrečna.

- Takođe, sud smatra da se osnovano žalbom branioca ukazuje da je prvostepeni sud propustio da primeni odredbe bilateralnog ugovora između Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ) i Narodne Republike Bugarske o uzajamnoj pravnoj pomoći, a što je uticalo na donošenje nezakonitog i nepravilnog rešenja, čime su učinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka - rekla je Piljić Viši sud u Beogradu doneo je 29. septembra rešenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Vasileva Bugarskoj.

Cvetan Vasilev
foto: Zorana Jevtić

Ovaj sud je i ranije utvrđivao ispunjenost uslova za izručenje, ali su njegova rešenja svaki put bila ukinuta po žalbi Vasilevog branioca.

Protiv Vasileva postupak u Bugarskoj se vodi od 2014, godine, kada je za njim raspisana poternica, a početkom jula 2018. tužilaštvo u Sofiji protiv njega je podiglo optužnicu iz oblasti organizovanog kriminala.

Vasilev se u septembru 2014. godine predao sprskim pravosudnim organima. Viši sud u Beogradu mu nakon predaje nije odredio ekstradicioni pritvor već mu je zabranio da napušta boravište u Srbiji i oduzeo mu pasoš.

Takođe je naložio da se periodično javlja nadležnoj policijskoj stanici.

Cvetan Vasilev
foto: Marina Lopičić

Bugarskom optužnicom Vasilev i još 17 osumnjičenih terete se za niz krivična dela koja su dovela do propasti Korporativne komercijalne banke u toj zemlji.

Optuženi se terete za krivična dela organizovanog kriminala, proneveru i loše upravljanje, preneo je ranije bugarski portal Sofiaglobe.com.

Bugarski mediji su ranije izveštavali da je Vasilev većinski vlasnik bugarske Korporativne komercijalne banke "Korpbank", nad kojom je u junu 2014. godine kontrolu preuzela Narodna banka Bugarske.

Sve transakcije banke tada su obustavljene, blokirani su računi sa više od 3,7 milijardi dolara, preneli su tada bugarski mediji.

Pre raspisivanja poternice 28. jula 2014, Vasilev je pobegao iz Bugarske zbog sumnjivog poslovanja, čime je izazvao najveću bankarsku krizu u svojoj zemlji, pisali su bugarski mediji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track