BELIVUKOV KLAN OSNOVCE S TRIBINA OBUČAVA I PRETVARA U LOJALNE VOJNIKE: Otkrivamo sve tajne regrutacije grupe Velje Nevolje!
Foto: Starsport

vojska smrti

BELIVUKOV KLAN OSNOVCE S TRIBINA OBUČAVA I PRETVARA U LOJALNE VOJNIKE: Otkrivamo sve tajne regrutacije grupe Velje Nevolje!

Crna Hronika -

Hapšenje rezervne ekipe Belivukovog klana, među kojima su simpatizeri Partizana stari između 20 i 25 godina, potvrdilo da kriminalne grupe regrutuju klince koji od navijača postaju dileri i ubice

Hapšenje rezervne ekipe klana Velje Belivuka, među kojima su uglavnom mladići stari između 20 i 25 godina, ali dugogodišnji i verni navijači Partizana, potvrdilo je priče da kriminalne grupe vrbuju i regrutuju klince, koji se vremenom dokazuju na tribinama, postaju članovi mafijaških organizacija, pa čak i ubice.

Posle hapšenja Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u februaru, još 20 njegovih najbližih saradnika sumnjiči se za najteža kriminalna dela - otmice, mučenja, ubistva, narkotike, a policija traga za ostatkom grupe, koju čine uglavnom mladići, dosadašnji navijači i verni sledbenici Velje Nevolje i navijačke grupe Principi. Za vikend su uhapšena njih šestorica sa oružjem, novcem, narkoticima...

Lojalni vođi

- Dok su istražitelji pronalazili nove jezive zločine ove grupe i utvrdili da su otimali, mučili, kasapili i ubijali ljude, pa čak ih i mleli u mašini za mlevenje mesa u vikendici u Ritopeku, ostatak ekipe dokazuje lojalnost Belivuku i ekipi. U nekim delovima Beograda ispisani su grafiti podrške Belivuku i grupi. Prilikom hapšenja jednog od mladića iz grupe, u njegovom stanu cela soba bila je ispisana porukama podrške grupi Principi i Belivuku, što se vidi na policijskom snimku, i sa navijačkim obeležjima i zastavama Partizana. Sumnja se da su članovi ovog klana koji su se našli na slobodi nastavili da komuniciraju sa vođama, da zastrašuju svedoke, uništavaju tragove i dokaze krivičnih dela ove ekipe, premeštali su pare i oružje - kaže sagovornik Kurira.

Veljko Belivuk, Velja Nevolja
foto: AP/ Darko Vojinović

Prljavi poslovi

On objašnjava da je put mladića od navijača do huligana i kriminalaca jednostavan:

- Još od osnovne škole i prvih odlazaka na utakmice oni se na neki način regrutuju. Mnogi se već tada uvode u kriminalne poslove jer su mlađi od 16 godina i ne mogu biti osuđeni za teška krivična dela. Na meti su i problematični mladići, skloni nasilju i spremni za dokazivanje. Na početku su to tuče i obračuni sa protivničkim navijačkim grupama. Potom se uvode u sitnije kriminalne poslove, a takođe se počinje sa dilovanjem droge, i to obično za vođu grupe sa tribine, koji je već član neke kriminalne organizacije. Zatim rade i ostale prljave zadatke - pretnje, reketiranje, pljačke, krađe i na kraju čak i ubistva. Zauzvrat, vremenom, ukoliko napreduju, mogu da očekuju neki ozbiljniji posao, da dobiju lokal, firmu za obezbeđenje...

Naš sagovornik kaže da vođe navijačkih grupa preko društvenih mreža veličaju sebe i grupu.

Grupa je porodica

- Oni svojim nastupom, preko interneta i uživo, uvode vojničku hijerarhiju i strogu disciplinu. Jasno stavljaju do znanja da je grupa porodica, obezbeđuju novim i vernim članovima posao. Tako stiču utisak da su deo grupe i to ih čini važnim. Neke vođe i mladi dovedu što više svojih drugova i tako ih uvuku u organizaciju, čak i ako nisu navijači. Sve to ide do fanatizma, a sve pod maskom ljubavi za svoj klub i tribinu. Zato i ovako reaguju iako su njihove vođe uhapšene i sumnjiče se za najteža krivična dela i monstruozne zločine.

Dobrivoje Radovanović, kriminolog i bivši direktor Instituta za sociološka i kriminološka istraživanja, kaže da je regrutovanje vojnika socijalna psihologija i ne razlikuje od grupe do grupe.

hapšenje, Veljko Belivuk, Veljina ekipa
foto: Printscreen MUP Srbije

Lako je ući, a teško izaći

- Počinje se sa maloletnicima koji imaju oko 14-15 godina i ide u etapama. Najpre se maloletnik pridobije nekim dobrim odnosom za početak. Potom se daju zadaci - dilovanje narkotika u srednjim školama. Nakon dve-tri godine dobijaju neke bezazlene poslove, poput tih da se staraju o dresovima navijača, rekvizitima i tome slično - objašnjava on.

- U trećoj fazi dobijaju besplatne karte, pa i besplatna putovanja. Istovremeno dobijaju i neki sitan novac. Tada postaju psihološki zavisni od vođa navijača, koji im naređuju šta treba da rade - kaže Radovanović i dodaje da je tada već teško pojedincu da izađe iz grupe i ukoliko to želi.

- Kada postanu zavisni od vođe, nisu isključene ni pretnje ukoliko se neko ogluši o naređenje - kaže naš sagovornik.

Ovako pridobijeni članovi grupe odani su vođama iz više razloga.

- Ukoliko dođe i do hapšenja vođa, kao što sada imamo slučaj, većina članova se solidariše i želi da pomogne. Ujedno, imaju i otpor prema onima koji su odgovorni za hapšenje, a s druge strane, tu je i strah - rekao je Radovanović.

SPECIJALNI SUD ODREDIO PRITVOR

Četvorica se terete za otmicu

hapšenje, Veljko Belivuk, Veljina ekipa
foto: Printscreen MUP Srbije

Specijalni sud u Beogradu odredio je juče pritvor četvorici od šestorice muškaraca, osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su bili uhapšeni u petak.

Pritvor do 30 dana određen je na predlog tužilaštva za organizovani kriminal za Miloša L. S. (21), Slobodana M. (40), Aleksu D. (24) i Aleksu S. (22). Njih četvorica se naredbom o proširenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal terete za krivično delo otmice. Kao što je Kurir juče pisao, oni su bili rezervna ekipa, učestvovali su u otmicama klana tako što su bili „drugi prsten“, zadužen da reaguje ukoliko, recimo, neko proba da pobegne ili ako nešto krene po zlu.

Pritvor nije određen rukometašu Vojislavu Đ. (19) i Mijatu S. (22). Podsetimo, hapšenje je urađeno u koordiniranoj akciji pripadnika više službi, a tokom pretresa stanova osumnjičenih zaplenjeni su dva pištolja, vazdušna puška, oko 600 metaka, manja količina narkotika, kao i više mobilnih telefona, kompjuteri i novac.

RUKOMETAŠ PUŠTEN IZ PRITVORA

Golman i pasionirani navijač Partizana

Vojislav Đorđević, Vojislav Đ., hapšenje, rukometaš, Veljko Belivuk
foto: screenshot Youtube

Rukometaš Partizana Vojislav Đ. (19), koji je uhapšen dok je bio na treningu u SC na Banjici zbog sumnje da je pripadnik klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, juče je pušten iz pritvora. Ovaj mladi golman crno-belih godinama je u klubu i jedan je od najboljih igrača.

- Od devete godine je u Partizanu. Prošao je sve selekcije i to uspešno. Nije problematičan i nedavno je počeo da radi. Posvećen je treninzima, sve vreme imao je veliku podršku roditelja. Niko nije mogao da nasluti da je osumnjičen za neko krivično delo. Dva puta je bio državni prvak sa svojom generacijom kao prvi golman tima, a često je biran i za najboljeg golmana ili najkorisnijeg igrača - ispričao je za Blic Dobrosav Jeličić, direktor Rukometne akademije Partizana:

- Da je bio pasionirani navijač Partizana - bio je, porastao je u klubu, da li to ima neke veze, ne znam... Mi ne znamo za šta se sumnjiči, niti možemo da pretpostavimo sa kojim bi delima mogao da ima veze.

Akcija naoružanih specijalaca koja se odigrala na treningu, kao i to što je Vojislav uhapšen bio je veliki šok za sve prisutne, ali i za njegove roditelje.

- Trener je, kad su ga odveli, pozvao njegovog oca, čovek je bio u šoku, kao i svi, pitao je: „Jesi li siguran, da li me zezaš?“, prosto nije mogao da poveruje - kaže Jeličić.

Ekipa Kurira

Naslovna
foto: Kurir

DANAS POKLON U KURIRU! NOVI BROJ MAGAZINA LENA: Kad se ljubav gasi, kako da se spasi

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

Kako da popravite stvar, ako ste udaljeni od partnera? Danas u novom broju magazina Lena pročitajte kako da spasite ljubav, kada krene da se gasi. Da bi bio dobar u svaki odnos, bio on poslovni, porodični, a naročito partnerski, treba da se ulaže. Ako se ne trudite – ode mast u propast.

Saznajte na šta treba da pazite kada kupujete stan – sve dobro proverite.

Poklanjamo vam savete za šminkanje: senke u prvom planu – šminka za sve boje očiju.

Dušica Spasić u intervjuu za Lenu: Još čekam čoveka svog života.

Plus Lenini recepti: i slano i slatko – baš je fina ova testenina.

magazin Lena
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track