Najnovije vesti

LAKTOVIMA VOZIO PUTNIKE DOK JE JEO PLJESKAVICU: Kažnjeno više od 250 vozača gradskog prevoza KAMERE SNIMILE NEVEROVATNE STVARI
Foto: S.U., Ilustracija

akcija policije

LAKTOVIMA VOZIO PUTNIKE DOK JE JEO PLJESKAVICU: Kažnjeno više od 250 vozača gradskog prevoza KAMERE SNIMILE NEVEROVATNE STVARI

Crna Hronika

Oko 250 vozača autobusa većinom javnog gradskog prevoza ovih dana na kućnu adresu dobiće mandatne kazne zbog korišćenja mobilnih telefona tokom vožnje putnika.

Sve je dokumentovano snimcima sa javnih kamera koje su postavljene po gradu, a ima i pravih bisera, kažu u MUP-u, kao kad na primer vozač laktovima vozi jer u jednoj ruci drži telefon, a u drugoj pljeskavicu.

U prethodnih pet godina autobusi su učestvovali u 11.500 saobraćajnih udesa, ukupno je poginulo 146 ljudi, a 6.350 osoba je zadobilo povrede. Oko 70 odsto udesa desilo se na području Beograda i zato je ono najugroženije.

Veliki broj primedbi građana i video-snimci učinili su to da policija krene u kontrolu vozača gradskog prevoza u prestonici. Aktivirane su nedavno postavljene kamere i rezultati su poražavajući jer je reč o sigurnosti i do četrdesetak putnika.

- Pomoću video nadzora dokumentovano je 250 prekršaja nepropisnog korišćenja telefona od strane vozača autobusa. Vozačima su u prethodnih nekoliko dana na kućne adrese dostavljeni prekršajni nalozi sa pozivom - kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.

Turistički autobusi najčešće krše pravila o dužini vožnje pa se takvi vozači mogu isključiti iz saobraćaja, što je neprijatno za putnike.

Kontrola će biti još i biće pojačane, a neke od škola i institucija najavile su organizovan prevoz dece i đaka i za vreme raspusta. Sva vozila i vozači biće kontrolisani.

U 2019. godini bilo je 18.000 pregleda, a sada su spremne i nove patrole specijalno obučene za to.

- Agencija za bezbednost saobraćaja organizovala je obuku za kontrolu autobusa kojom će biti obuhvaćeno još 400 saobraćajnih policajaca tako da će Saobraćajna policija biti u mogućnosti da efikasno i brzo pregleda sve autobuse koji prevoze decu - kaže Milinković.

Za one koji se voze linijskim prevozom upozorenje iz MUP - svi autobusi koji imaju pojaseve znači za putnika da mora biti vezan.

Ko ne bude vezan biće sankcionisan, a ako neće da plati, to će morati da uradi prevoznik koji je prodao kartu i koji je dužan da upozori na to da je vezivanje obavezno.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track