Najnovije vesti

SPREČENO KRIJUMAČARENJE 5 ZAŠTIĆENIH ČEŠLJUGARA: Nađeni u belgijskom autobusu koji je vozio državljanin Severne Makedonije FOTO
Foto: Carina Srbije

Zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić

SPREČENO KRIJUMAČARENJE 5 ZAŠTIĆENIH ČEŠLJUGARA: Nađeni u belgijskom autobusu koji je vozio državljanin Severne Makedonije FOTO

Crna Hronika
13:57h

Krijumčarenje pet češljugara - ptica pevačica, iz Severne Makedonije u Belgiju sprečili su srpski carinici i policajci na graničnom prelazu Horgoš, saopštila je danas Uprava carina.

Štiglići - češljugari (Carduelis Carduelis) koji se nalaze na domaćoj CITES listi strogo zaštićenih vrsta pronađeni su u autobusu belgijske registracije kojim je upravljao državljanin Severne Makedonije.

Krijumčarenje, Češljugari
foto: Carina Srbije

Tokom detaljnog pregleda autobusa u subotu na graničnom prelazu Horgoš, carinik je iza drugog reda sedišta pronašao dve torbe i kartonsku kutiju, u kojima su se nalazili kavezi sa živim primercima zaštićenih češljugara.

1 / 6 Foto: Carina Srbije

Zatim je pronađen još jedan kavez sa zaštićenom pticom pronađen u boksu namenjenom za prevoz prtljaga.

Krijumčarenje, Češljugari
foto: Carina Srbije

Kako je saopšteno, vozač je rekao da ne poseduje nikakvu propratnu dokumentaciju i da je reč o pošiljkama, koje je prihvatio da isporuči u Belgiji uz izvesnu nadoknadu.

Zaštićene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu Palić, dok su vozača preuzeli policija i tužilaštvo u dalju nadležnost. Promet ugroženim divljim vrstama moguć je samo u skladu sa CITES Konvencijom i nacionalnim propisima iz oblasti zaštite životne sredine. Za zakonit promet neophodno je da primerke zaštićenih vrsta prate i da se carinskim organima pokažu odgovarajuće CITES dozvole.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track