SRBIJA I AUSTRIJA ZADALE OGROMNE UDARCE KRIMINALU GOTOVO ISTOVREMENO: U akciji Trojanski štit uhapšena 81 osoba
Foto: EPA/STEPHEN SPILLMAN

istorijska borba

SRBIJA I AUSTRIJA ZADALE OGROMNE UDARCE KRIMINALU GOTOVO ISTOVREMENO: U akciji Trojanski štit uhapšena 81 osoba

Crna Hronika -

Srbija je čini se zadala jak udarac kriminalnim bandama koje se bave različitim krivičnim delima ali ni Austrija ne zaostaje. U operaciji koju su nazvali "Trojanski štit", prema izveštavanju austrijskih medija, uhapsili su 81 osobu, pretresli 67 kuća i zaplenili preko 700 kilograma narkotika i 650.000 evra u gotovini.

U jednoj od najvećih policijskih akcija protiv organizovanog kriminala, istražitelji su uhapsili više od 800 osumnjičenih u 16 zemalja sveta.

- U Austriji je izvršeno 67 pretresa kuća i uhapšena 81 osoba - izvestili su ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer (OVP) i ministarka pravde Alma Zadić (Zeleni) na konferenciji za novinare koja je održana u sredu u Beču.

Pored toga, lokalni istražitelji pronašli su 707 kilograma supstanci koje izazivaju zavisnost, 35 oružja i 650.000 evra u gotovini.

hapšenje, heroin, Muflon
foto: MUP Srbije Printscreen

- Fokus je bio na saveznim državama Beč, Donja Austrija i Salzburg. Proći će meseci dok stručnjaci ne obrade sve podatke - naglasio je Nehammer, dok je portparolka bečkog javnog tužilaštva Nina Bussek, navela da je 13 osumnjičenih od utorka u pritvoru.

- Već je zatraženo da se ti ljudi zadrže u pritvoru. Može se pretpostaviti da će više osumnjičenih biti primljeno u zatvor Jozefštat tokom današnjeg dana - rekla je portparolka vlasti. Uhapšeni su optuženi su za međunarodnu trgovinu drogom, a reč je o kokainu, heroinu i marihuani u veoma velikim količinama.

Prethodna akcija koju su sproveli austrijanci pod nazivom "Operacija Ahilej" bila je fokusirna na posmatranja i telefonski nadzor, kao i međunarodna poređenja podataka.

- Tokom te akcije, 400 istražitelja i pripadnika specijalnih snaga bilo je raspoređeno širom Austrije.

Franz Ruf, generalni direktor za javnu bezbednost, posebno se osvrnuo na hapšenje osumnjičenog u Srbiji zbog trostrukog ubistva.

hapšenje, heroin, Muflon
foto: MUP Srbije Printscreen

- Kada je uhapšen, zaplenjeno je deset kilograma heroina. On je označen kao jedan od vođa grupe. Tom prilikom je razjašnjena otmica osobe u Srbiji i ozbiljno maltretiranje. Reč je o jednom njihovom članu bande koji je dugovao organizaciji. Njega su prema našim saznanjima odveli u jedan podrum u Beču - rekao je Ruf za njihove medije.

Ruf je objasnio da je zaplenjeno: 30 kilograma kokaina, 26 kilograma heroina, 60 kilograma razblaživača, 261 kilogram smole kanabisa i 390 kilograma marihuane.

- Vrednost ulične prodaje navedenih narkotika je milionska - rekao je generalni direktor.

Globalna operacija protiv organizovanog kriminala Pokrenuta u 100 zemalja

Europol i FBI bili su zaduženi za operaciju "Trojanski štit". Navodi se da su počinioci bili aktivni u više od 100 zemalja. Više od 18 meseci međunarodni istražitelji prisluškivali su telefonske pozive i druge kanale komunikacije bandi. Filtrirano je više od 27 miliona poruka.

- Podaci sa 12.000 kripto mobilnih telefona iz preko 300 kriminalnih organizacija su dešifrovani - izvestio je Ruf. Kao i svi koji su prisustvovali konferenciji za novinare, ministarka pravde Alma Zadić je naglasila odličnu saradnju svih vlasti - na nacionalnom i međunarodnom nivou.

(Kurir.rs/J. R,OE24/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja