Najnovije vesti

POČELO SUĐENJE MIŠKOVIĆU: Zamolio bih vas da tokom suđenja, koje nažalost traje već 9 godina presudite na osnovu dokaza!
Foto: Zorana Jevtić

pred apelacionom sudom u beogradu

POČELO SUĐENJE MIŠKOVIĆU: Zamolio bih vas da tokom suđenja, koje nažalost traje već 9 godina presudite na osnovu dokaza!

Crna Hronika
11:31h

Pred Apelacionim sudom u Beogradu počeo je glavni pretres (suđenje) u drugostepenom postupku protiv vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i ostalih optuženih u tom slučaju.

Današnjem pretresu prisustvovali su Mišković, njegov sin Marko, vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, kao i ostali okrivljeni i njihovi branioci.

Na početku pretresa, predsednik sudskog veća Dragan Česarović rekao je da planira da ispita sve okrivljene i veštake iz vradskog zavoda, kako bi im razjasnili okolnosti koje su članovima veća ostale nejasne.

Podsetio je da je to veće nakon što je u septembru prošle godine razmatralo žalbe na prvostepenu presudu Miškoviću i ostalim optuženim, odlučilo da otvori glavni pretres u drugostepenom postupku i samo izvede ključne dokaze neophodne za donošenje pravosnažne presude.

Miroslav Mišković
foto: Dragana Udovičić

Miroslav Mišković je rekao sudu da ostaje pri svojoj ranije iznetoj odbrani, a optužen je da je pomagao sinu Marku u utaji poreza.

- Zamolio bih vas da na osnovu presude, dokaza koje je podnelo tužilaštvo tokom suđenja, koje nažalost traje već devet godina presudite na osnovu dokaza - kratak je bio Mišković.

Njegov sin Marko takođe je ostao pri ranijoj odbrani od opružbi za utaju poreza, navodeći na nema ništa novo da doda.

Kratko su se izjasnili i optuženi za pomaganje Marku u utaji poreza Živojin Petrović i Jadranka Bardić, ali je vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković duže vreme odgovarao na pitanja člana sudskog veća sudije Milimira Lukića.

Sudiju Lukića je zanimalo da mu detaljno Đurašković objasni povezanost Nibens grupe, Nibens kororacije i Nibes grupacije, njihov način rada i odlučivanja, kao i povezanost sa fabrikom FAM Kruševac.

Živojin Petrović, koji je direktor firme Mera invest, u vlasništvu Marka Miškovića ponovio je da nije bilo osnova za plaćanje poreza, a zbog čega svi već devet godina odgovaraju pred sudom Pretres je javan i nastaviće se i sutra, kao i sledeće sedmice, ali će odluka, odnosno presuda biti doneta i objavljena naknadno, nakon što bude napisana.

U septembru je ovaj sud sedam dana razmtrao žalbe na drugu prvostepenu presudu vlasniku "Delta holdinga" i ostalim optuženim, kada je zaključio da mora sam da izvede određene dokaze neophodne za donošenje odluke.

Delta Holding
foto: Dado Đilas

Apelacioni sud sada treba da donese pravosnažnu odluku, pošto je prvostepenu presudu već jednom ukidao.

Na razmatranju je druga prvostepena presuda Miroslavu Miškoviću i ostalim optuženim izrečena u martu 2019. godine u Specijalnom sudu u Beogradu.

Tom presudom je Miroslav Mišković osuđen na dve i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja sinu Marku da utaji porez po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, od 320,3 miliona dinara.

Apelacioni sud je ranije potvrdio presudu kojom su Mišković i ostali pravosnažno oslobođeni optužbi za nanošenje štete putarskim preduzećima u Srbiji, ali je ukinuo deo presude koji se odnosio na utaju poreza i naložio da mu se suđenje ponovi.

Osim Miroslava Miškovića u ovom slučaju njegov sin Marko osuđen je na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Njegovo preduzeće "Mera Invest" D.O.O presudom, koja se razmatra, obavezano je da uplati 320 miliona dinara u budžet države Srbije na ime neizmirenih poreskih obaveza.

Vlasnik "Nibens grupe", koji je učestvovao sa Miškovićima u poslu sa putarskim preduzećima Milo Đurašković, osuđen je na jedinstvenu kaznu od četri godine i tri meseca zatvora i novčanu i kaznu od šest miliona dinara zbog utaje poreza, kao i zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica u slučaju oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM).

Sud je takođe Đuraškovića obavezao da na ime protivpravne imovinske koristi stečene po osnovu neizmirenog poreza na kapitalni dobitak fizičkog lica, uplati u budžet Republike Srbije oko 142 miliona dinara, u roku od 30 dana od dana pravnosnažnosti presude.

Ostali optuženi dobili su kazne od osam meseci do tri godine zatvora.

Miškovići i Đurašković kao i još četiri okrivljena su zbog nedostatka dokaza istom odlukom Apelacionog suda tada pravosnažno oslobođeni optužbi za zloupotrebe s putarskim preduzećima, zbog čega su bili prvobitno uhapšeni u decembru 2012. godine.

Protiv Miškovića, Đuraškovića, kao i jođ osam optuženih, krivični postupak je pokrenut krajem 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra i utajili porez.

Tada su bili uhapšeni i posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, pošto su položili višemilionska jemstva u evrima. Nakon izricanja druge prvostepene presude u martu 2019. godine, sud im je posle skoro sedam godina vratio pasoše.

Njima je blokiran veliki deo imovine, ali "Delta holding" radi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track