UŽASNA TRAGEDIJA NA RZAVU: Mali maturant (15) upao u vir, drugovi ga oživljavali, ali NISU USPELI DA GA SPASU!
Foto: Zorana Jevtić

UTAPANJE

UŽASNA TRAGEDIJA NA RZAVU: Mali maturant (15) upao u vir, drugovi ga oživljavali, ali NISU USPELI DA GA SPASU!

Crna Hronika -

Andrija Nedeljković (15), mali maturant iz sela Virovo kod Arilja, utopio se prekjuče na mestu zvanom Uski vir dok se sa drugovima kupao u reci Rzav.

Kako Kurir saznaje, tragedija se dogodila u popodnevnim časovima, nekoliko kilometara uzvodno od centra Arilja.

- Tinejdžer je sa drugovima došao na neuređenu plažu u vreme kada je bila velika vrućina. Na obali je bilo još ljudi, a dečaci su se kupali, zabavljali se na obali i u vodi. Dugo su bili na kupalištu. Međutim, u jednom trenutku, dok je plivao, Andrija je odjednom potonuo - kaže izvor Kurira iz istrage i dodaje:

Sahranjen juče

- Drugovi koji su bili maltene pored njega odmah su počeli da zaranjaju, da ga traže. U vodu su skočili i drugi kupači sa obale. Dete je posle jednog minuta izvučeno na obalu. Njegovi drugari su odmah počeli da ga oživljavaju, masirali su mu srce i davali veštačko disanje. Za to vreme okupljeni su zvali Hitnu pomoć.

utapanje, hitna pomoć
foto: Nebojša Mandić

Slična nesreća

Mališan upao u Rzav pre tri godine

Pre tri godine, nedaleko od mesta na kome je u ponedeljak stradao dečak, utopio se petogodišnji B. K. iz naselja iznad reke, i to pred očima svog brata i rođaka. - Mališan se igrao na obali, u jednom trenutku krenuo je ka vodi, ne obazirući se na povike rođaka da stane. Koji sekund kasnije dete se najverovatnije okliznulo, upalo u vodu. Svi pokušaji rođaka da ga izvuku iz nabujale reke nisu uspeli - podsetio je izvor Kurira.

Dežurne službe, kako kaže naš sagovornik, stigle su posle nekoliko minuta na obalu Rzava.

- I lekar iz Hitne je pokušao reanimaciju, ali bezuspešno. Nakon nekog vremena proglasio je smrt. Dečak je preminuo, a kako nije bilo povreda na njegovom telu koje bi ukazale na nasilnu smrt, roditelji su odbili obdukciju - objasnio je izvor Kurira.

Andrija Nedeljković, kako kažu komšije porodice, završio je osmi razred, a ovih dana trebalo je da maturira.

- Umesto da ga roditelji spremaju za maturu, za radost, za upis u srednju školu, spremaju mu sahranu. Bio je dobar dečak, vaspitan, tek je zakoračio u život - kaže uznemireni komšija.

utapanje, Andrija Nedeljković
foto: Nikola Anđić

Crni niz u 2021. godini

Više od šestoro dece stradalo

Andrija Nedeljković drugo je dete koje se utopilo u poslednje dve nedelje. Na bazenima u Odžacima sredinom juna pronađeno je telo Branislava Palinkaša (10), a ronioci Žandarmerije su od početka ove godine izvukli tela čak četvoro dece.

Mali maturant sahranjen je juče, a na večni počinak su ga, osim roditelja i drugova iz škole, ispratili i brojni rođaci i komšije.

- Nezapamćena tragedija. Ostavio je iza sebe brata i roditelje, celo selo je otišlo da ga isprati. Dečak je znao da pliva, ali ne baš dobro - navode komšije. Utapanje Andrije Nedeljkovića nije jedini takav slučaj na Rzavu kroz ariljski kraj.

Voda hladna

- Retko koja godina prođe da neko ne strada. Reč je uglavnom o neuređenim kupalištima, plažama bez spasilaca, bez kontrole, na tim mestima su virovi duboki i po nekoliko metara, kakav je i Uski vir. Pamtim da se na jednom od tih virova pre nekoliko decenija utopio momak koji je važio za jednog od najboljih plivača u Arilju. Voda Rzava na tom delu je hladna, deca, odrasli, stignu po vrućini, skoče onako zagrejani u vodu, dožive šok, i eto nesreće - kaže Ariljac, koji dobro poznaje taj deo Rzava.

Kurir.rs/ Z.Šaponjić-J.Ivić / Foto ilustracija Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track